Блог

Стипчивият вкус – лекарство за изчистване на тялото

от в Индийска медицина ноември 12, 2019

Не е случайно, че в природата стипчивият вкус не е толкова често срещан. Или поне в човешката храна не е от преобладаващите вкусове. Също като горчивото, стипчивото трябва да се използва в много малки количества. Питта и Кафа могат да консумират малко повече от него, а Вата съвсем минимално. То е резултат от комбинацията на елементите Въздух и Земя. Намалява Питта и Кафа и увеличава Вата.

Този вкус действа изчистващо на тялото и намалява секрециите в организма. Стипчивото е най-пречистено в сравнение с останалите вкусове в Аюрведа. Действа успокояващо, но едновременно с това води до запек, свива кръвоносните съдове и увеличава кръвосъсирването. Първият и незабавен ефект от приема на стипчиви храни е свиването на слюнчените жлези и идващата от това сухота в устата. Според принципите на Аюрведа стипчивото охлажда и се свързва със сухота, студ и тежест. Свързано е с дебелото черво и най-ефективно засяга плазмата, кръвта, мускулите и репродуктивните органи.

При баланс води до стабилност и заземеност. Тонизира тъканите, намалява изпотяването, охлажда и премахва излишната топлина. Действа противовъзпалително, стягащо и кръвосъсирващо. Стипчивото премахва влагата, която е в излишък и едновременно с това спира изтичането на течности. Почиства слузните жлези, намалява мазнините, помага за правилната дефекация. Помага за заздравяване на рани и действа против кашлица. Според Аюрведа стипчивият вкус има функция да прибира навътре и да задържа тъканите заедно. Това го прави добро средство при проблеми като кървене, диария и прекалено потене.

Когато е в излишък предизвиква сухота в устата, подуване на корема и запек. Може да затрудни говора и при прекалена употреба да увреди сърцето. Стипчивият вкус причинява задавяне, спазми, газове, стягане на стомаха и задух. Ако се приема в големи количества, може да е причина за прекалено съсирване на кръвта, застой на кръвообръщението, сърдечни спазми, безсъние, емоционален застой. При излишък предизвиква страх, тревожност, нервност, депресия, скованост, негодувание, грубост и намалено либидо. Не бива да се използва при повишена Вата, както и при запек или блокажи от различен тип.

Стипчивите храни са богати на танини. Такива са чайовете от кори на дървета, а също и много от зеленчуците които имат и стипчив вкус, но не като основен. Стипчиви са дюлите, незрелите банани, смирната, куркумата, червените боровинки и стипцата. Танините се съдържат още в листата и кората на плодовете като ябълки и банани. Сред зеленчуците от тази вкусова група са кълновете от люцерна, авокадото, броколите, брюкселското и обикновеното зеле, морковите, карфиолът, зеленият фасул, марулята, грахът, картофите. От зърнените култури стипчиви са пшеницата на паста и ръжта. Повечето бобови култури, както и бялото пилешко месо също са с този вкус. Изборът на стипчиви подправки е голям. Списъкът влючва босилек, дафинов лист, ким, кориандър, копър, риган, индийско орехче, магданоз, маково семе, розмарин, шафран, куркума и ванилия.