Блог

С кои билки трябва да внимаваме

от в Българско билколечение, Здравни съвети октомври 7, 2019

Няма как да не сте чували изрази от типа „ако не помогне, поне няма да навреди – все пак са само билки“. Това обаче е изключително погрешно схващане, което в някои случаи може да се окаже не само много опасно, а дори животозастрашаващо. Няма абсолютно безвредни билки и на тях трябва да се гледа като на лекарство, каквото всъщност са. Билкарството няма нищо общо с принципите на хомеопатията, но и тук, както при много други неща, дозата прави отровата. Затова е необходимо стриктно да се спазват препоръките за употреба. Дори безобидната на пръв поглед лайка, която се приема от новородени до хора на преклонна възраст и е една от най-използваните билки у нас, при прекомерна и ежедневна употреба може да доведе до проблеми с усвояването на желязо от организма, в резултат на което да се понижат нивата на хемоглобина и да се стигне до анемия при по-тежките случаи.

А има и далеч по-опасни билки. Една от тях е беладоната. Тя е силно отровна и се препоръчва за употреба само когато е предписана от специалисти, като стриктно се спазват предписаните дози. Ако се приеме повече от нея, ефектът е главоболие, замаяност, зачервяване на лицето, температура, ускорен пулс и дори гърчове и смърт. Смъртоносно отравяне при деца може да предизвикат дори три плодчета, а добре сдъвкано листо може да доведе до фатален край при възрастен човек. Беладоната е една от най-старите отрови, използвани още в древността. Днес, въпреки силната ѝ токсичност, билката се използва в редица лекарства, а заради съдържанието на атропин е основна съставка на капките за разширяване на зениците при очни прегледи.

Жълтият кантарион е любима билка на българските билколечители и те я включват в много свои рецепти за различни заболявания. Тя обаче може да доведе до сериозни проблеми, ако се комбинира с прием на антидепресанти и не само. Дори и при самостоятелна употреба може да доведе до повишена фоточувствителност, изгаряния на кожата и катаракта на очите. Отделно действа и върху плодовитостта.

Плодовете на черния бъз и на бъзака са чудесно средство за подсилване на имунната система дори при малки деца. Има десетки народни рецепти за приготвяне на сироп от тях. Плодовете им обаче са силно отровни, когато не са напълно узрели. Точно в момента преди да окапят, концентрацията на токсичните вещества самбуцин и самбунигрин в тях спада и това позволява тяхната употреба. В противен случай може да се стигне до отравяне в резултат на отделянето на свободен цианид в организма. Яденето на не напълно узрели плодове може да доведе и до главоболие, слабост, болки в корема, припадъци,сърдечна и респираторна недостатъчност.

Билката самакитка, известна още като вълче биле е едно от най-отровните растения, които се използват и в

Източник: Wikipedia

Източник: Wikipedia

медицината. В миналото е служела основно за натриване на остриетата на стрелите, използвани по време на битка. Днес тя е включена в състава на много лекарства, които се предписват за лечение на невралгия, мигрена, зъбобол, ревматизъм. Ползва се при висока температура, слънчев удар, безпокойство, високо кръвно, безсъние и други. Проблемът при нея е, че разликата между полезната и токсичната доза е изключително малка. При преминаване на тази тънка граница може да се стигне и до летално отравяне, което настъпва между 2 и 6 часа след прием. В по-леките случаи на натравяне се появява сърдечна аритмия, замъглено зрение, стомашни проблеми, затруднено дишане, главоболие и още десетки сериозни оплаквания. Ако се нанася външно, може да предизвика изгарания. При бране без ръкавици, токсините проникват в тялото и чрез кръвта достигат сърдечната област. Има докладвани случаи, в които при боравене с билката без предпазни средства, се стига до мултиорганна недостатъчност и смърт.

Поради особеностите на всяка билка, добре е неопитните билкари да получат възможно най-много информация, като най-добрия начин за това е да се сертифицират по съответната процедура. В България съществуват и няколко образователни програми, предлагани от университети, които позволяват на желаещите да придобият съответните знания и умения. Народните лечители разполагат с години и години личен и споделен опит в сферата.