Блог

Традиционната китайска медицина и коронавирусът

от в Китайска медицина, Водещи, Новини март 12, 2020
Може ли традиционната китайска медицина – ТКМ да пребори коронавируса? Отговорът е очевиден, след като десетки хиляди пациенти в Китай са били излекувани благодарение на ТКМ

„Клиничните изпитания неведнъж доказваха, че ТКМ, комбинирана с класическата медицина, може да играе важна роля в лечението на COVID-19. Западният и източният подход се фокусират върху различни страни от борбата с коронавируса. „Западната медицина предлага важни, поддържащи живота мерки относно дишането и кръвообращението, например, докато ТКМ се ориентира към подобряване на физическото състояние и имунитета. Двата метода взаимно се допълват“, коментира Джан Боли, академик от Китайската академия по инженерство.
След началото на епидемията, спортен център в Ухан бе превърнат в първата в града временна болница, насочена към традиционната китайска медицина. Екип от 209 лекари и медицински сестри от 20 болници по ТКМ от цялата страна лекуват 800 пациенти и правят клинични изследвания, водени от Джан Боли. Препоръчваната от тях терапия включва множество билки, които контраатакуват високата температура, силната кашлица, загубата на апетит, гаденето, диарията, затрудненото дишане и умората.
В последната версия на схемата за лечение и диагностика на COVID-19 на Държавната комисия по здравеопазване в Китай бе включена специална глава за традиционната китайска медицина. След това Центърът за контрол на коронавируса в Ухан нареди да се прилага интегрирано лечение с двете системи, особено на пациентите, чието състояние не е критично.
Статистиката сочи, че до момента 2 220 медици от болниците по ТКМ в Китай са командировани в Хубей и помагат на своите колеги. Около 75% от пациентите в провинцията се лекуват с ТКМ и около 90% в другите части на страната, където положението не е толкова сериозно. Въпреки това 6 от 23 инфектирани в Хубей бяха изписани, след като получиха интегрирано лечение с ТКМ, подпомогната от академичната медицина.
„След лечението с ТКМ при пациенти с леки симптоми се наблюдава подобрение, а при критичните случаи тя коригира състоянието на белите дробове, съдейства за по-доброто насищане на кръвта с кислород и ограничава употребата на антибиотици“, допълва Джан. В сравнение със западната медицина, ТКМ е много по-гъвкава, нагажда се според всеки пациент и никога не изписва една и съща рецепта за двама души, болни от едно и също заболяване. Всеки има своите уникални особености, които оказват влияние върху развитието на болестта в различните й стадии и я правят толкова неповторима, колкото са и самите пациенти“, коментира Боли.
„Клиничните изследвания потвърждават активната роля, която ТКМ играе в лечението на епидемичните пневмонии“, потвърждава Сюн Дзибай, експерт по ТКМ и консултант в групата по лечението на коронавируса в съседната провинция Хунан.
Според властите там, ТКМ се прилага в 95% от случаите. Над 90 излекувани пациенти са преминали комбинирано лечение с ТКМ, подкрепена от конвенционалната медицина.
В град Боджоу в източната провинция Анхуей ТКМ е съкратила курса на лечение (и съответно медицинските разходи) за 7 пациенти, които са били изписани здрави след като са приемали билкови капсули. „Заразените показаха бързо подобрение като понижение на температурата и облекчаване на някои симптоми, най-вече кашлица, загуба на апетит и умора, след като бяха лекувани с ТКМ. А други от критични се подобриха до рискови“, споделя Джан Ниенджъ, завеждащ отделението по белодробни болести в местната болница. Въпреки това освободените били помолени да останат под карантина вкъщи за 14 дни и да продължат да вземат билкови лекарства, които да възстановят имунната им система и да стабилизират състоянието им.
Ху Яци – двадесет и шестгодишна жителка на Ухан, дала положителна проба за COVID-19 и веднага била хоспитализирана. Тестът всъщност се оказал единственият й досег с методите на западната медицина. През останалите 13 дни тя била лекувана с ТКМ и накрая изписана.
Студентът Дин, който й бил съсед по легло, приемал два пъти дневно двойни дози билкови капсули, ориентирани към понижаване на температурата, премахване на кашлицата и гаденето, преди да бъде освободен под домашна карантина с нова рецепта медикаменти от арсенала на ТКМ. „Почувствах се много по-добре още след първите няколко дни, но останах задължителните 14 в болницата. ТКМ ми помогна да подобря физическото си състояние и да укрепя имунната си система“, доволен е той.
Нетрадиционното лечение, което включва още вендузи, акупунктура и масаж гуаша, също могат да помогнат за по-ефективното възстановяване на пациентите след изписването им от болница, отбелязва Тун Сяолин, академик от Китайската академия на науките.
Историята показва, че в случаите на епидемии от този вид, най- доброто лечение е превенцията. В този случай става въпрос за подсилване на имунната система. По този начин организмът на човек се предпазва еднакво добре от обикновени настинки, бактериални и вирусни инфекции, а в най-лошия случай заболяването минава по-бързо и по-леко. Проучванията по време на епидемиите от SARS и H1N1 грип показват, че няма нито един заразен, приемал китайска формула /комбинация от определени билки в определени количества и приготвени в определена последоваталност за усилване на имунитета, който да се е заразил от SARS, а заразилите се от H1N1 са значително по- малко от неприемалите имуностимулиращата билкова смес в контролната група. Отлична формула, използвана от векове е Yu Ping Feng San, която се препоръчва и от Дмитрий Биков, водещ специалист по китайска медицина. Тя се състои от три билки в определено съотношение и се взема 2 пъти годишно- месеци февруари-март и месеци октомври- ноември. Приемайки тази формула, ще бъдете приятно изненадани, че тя ще излекува и други ваши заболявания.