Блог

Трите доши в учението на Аюрведа

от в Индийска медицина, Водещи април 27, 2020

Според принципите на Аюрведа, всеки човек е изграден от петте основни елемента, които се намират във Вселената – пространство, въздух, огън, вода и земя. В човека те се комбинират помежду си и образуват трите жизнени енергии или още нарични доши – вата, питта и кафа. Във всеки от нас дошите се свързват по различен начин и в уникално съотношение и така определят т.нар. индивидуална конституция или пракрити. Обикновено в човека има комбинация от две доши, като едната преобладава. Това се отразява на формата на тялото, хранителните предпочитания, храносмилането, емоциите, темперамента.

Дошите имат огромно значение за намирането на хармония във вътрешния и външния свят на човека, тъй като балансът зависи от особеностите на всеки отделен индивид. Затова и познаването на качествата на индивидуалните конституции е ориентир какви трябва да бъдат действията ни, така че да успяваме да се поддържаме в равновесие. В Аюрведа няма правилни или грешни постулати, които да бъдат валидни за всички. Установяването на баланс е винаги строго индивидуално и специфично. Това, което е добро за един, може да е неподходящо за друг. Всяко едно лечение или препоръка се базира преди всичко на конституцията на всеки човек.

В следващите редове ще разгледаме трите доши и основните им характеристики.

  • Вата

Вата е считана за най-мощната от трите доши. Образува се от елементите пространство и въздух. Контролира основните функции на тялото, включително деленето на клетките. Отговаря за ума, дишането, притока на кръв, мигането, сърдечната функция и отделителната система. Когато вата доша е балансирана, човек се чувства жизнено и леко. В противен случай изпитва притеснение и страх от бъдещето. При нарушаване на баланса на вата може да се развият заболявания като тревожност, астма, сърдечни заболявания, кожни проблеми и артрит. Причини за нарушаване на енергийния поток могат да бъдат страх, скръб, хранене прекалено рано след ставане, късно лягане.

  • Питта

Питта доша контролира храносмилането, метаболизма и хормоните, които са свързани с апетита. Отговаря и за телесната температура. Тя е комбинация от енергиите огън и вода. Когато е балансирана, извежда на преден план интелигентност и доволство. При нарушаване на енергията се появяват проблеми с храносмилането и гняв. Яденето на кисела и пикантна храна, прекаленото излагане на слънце могат да нарушат пита доша и да доведат до проблеми като болест на Крон, сърдечни заболявания, високо кръвно и различни инфекции.

  • Кафа

Кафа доша се образува от енергиите вода и земя. Тя контролира мускулния растеж, силата и стабилността на тялото, теглото, костната и имунната система. Отговаря за хидратацията на всички органи и системи. Когато е балансирана се проявява като любов и приемане, а когато не е, може да се стигне до несигурност, летаргичност и завист. Кафа доша може да бъде нарушена от прекалено много сън през деня, от яденето на големи количества сладки храни или такива, които съдържат много сол. При хората, в които това е основната енергия, може да се развият заболявания като астма, рак, диабет, гадене след хранене или затлъстяване.