Блог

Хвойна за повишен имунитет през грипния сезон

от в Българско билколечение, Здравни съвети ноември 5, 2019

Хвойната е добре познато малко дърво или храст. Във височина може да достигне до максимум 8 метра. Има характерни външни белези – пръчковидни листа и месести синьочервени шишарки, които хората често наричат плодове. Хвойната се среща в планинските райони, но понякога успява да се захване и в гори в равнините. Лесно може да се отглежда и в градините. Възможно е обаче да ѝ отнеме няколко години преди да поникнат лечебни шишарки. Предполага се, че хвойната е на десетки милиони години. Първата писмена информация за упоребата ѝ датира от Древна Гърция, където се е използвала като средство срещу змийско ухапване.

В днешно време е доказано, че хвойната притежава редица свойства, сред които противовъзпалително, спазмолитично, тонизиращо, пречистващо и имуностимулиращо. Тя успокоява нервната система, премахва токсините, стимулира храносмилането и засилва метаболизма. Може да се използва като средство за регулиране на кръвната захар. Чаят от хвойна се използва при проблеми с бъбреците и пикочния мехур. Има диуретично действие и благодарение на това прочиства пикочните пътища. Може да се прилага и при болка в ставите, причинена от ревматизъм, както и при някои чернодробни заболявания.

Хвойната помага при лечение на астма и белодробни заболявания, а също при проблеми с храносмилателната система като подути черва, колики, запек и язва. Ефективна е при кожни раздразнения, пърхот, акне и екземи.

С лечебни цели се използват малките шишарки на хвойната. Берат се през есента. Могат да се използват сушени като чай, който се приготвя от 2 ч.л. суха хвойна, запарени в чаша вряла вода за 3 часа. Това количество се изпива на няколко пъти през деня. Може да се приготви и сироп по следната рецепта: 100 г билка се запарва с 400 мл вода за няколко часа, след прецеждане към течността се добавя 100 мл захарен сироп. Пие се по 1 ч.л. преди ядене 3 пъти на ден. При болки в стомаха се пие сок от хвойна чрез пресоване на младите зелени шишарки. Приема се по 1 ч.л. три пъти на ден.

При кожни проблеми се използва есенция от хвойна. Приготвя се като 500 г плодове се стриват и се заливат с 2 литра лимонов сок или оцет. Сместа престоява между 8 и 14 дни, като всеки ден се разбърква добре, а накрая се прецежда и се съхранява в хладилник. Нанася се по малко върху засегнатия участък на кожата.

От всички части на растението пък може да се извлича етерично масло, което има много силни свойства и приятен дървесен аромат.  То може да се използва при ароматерапия – действа освежаващо за ума, повишава настроението и се счита за афродизиак. Не трябва обаче да се използва повече от месец и половина. Шишарките могат и да се приемат директно. Това повишава имунитета, което е излючително важно в есенно-зимния сезон. Приемат се по схема – започва се 4 шишарки и всеки следващ ден броят им се увеличава с една. Това продължава до дванадесетия ден, когато шишарките стават 15. След това се приема с една по-малко всеки ден, докато отново се стигне до 4. Лечението може да се повтори отново след 10 дни. Ако обаче почувствате дискомфорт, може да намалите бройката или да спрете приема изцяло.

Хвойната не е напълно безобидна билка и при предозиране може да се появят проблеми с бъбреците. Забранена е за употреба по време на бременност. Не бива лечебната хвойна, още наричана средиземноморска, да се бърка с черната хвойна, която е отровна. Опасното растение може да бъде разпознато по черните шишарки.