Блог

Царевична коса /свила/ в китайската медицина

от в Здравни съвети, Водещи, Китайска медицина май 7, 2020

Всички вече знаем, че китайската медицина е една от най-старите в света и една от малкото, за които има изчерпателна информация, събирана с хилядолетия. В днешно време се правят много изследвания на китайски билки съобразно съвременните методи и те доказват написаното в старите книги.

Системата на диагностика и лечение в китайската медицина е доста различна от западната. Известно е, че специалистите по китайска медицина гледат на човека като цяло и диагностиката отчита състоянието на организма като цяло. Начинът на класификация на синдромите (в КМ има синдроми, а не болести) и правилното им определяне включва в себе си и самото лечение. Например – при синдром на Застой на Чи в черния дроб (отнася се за цялата система от орган, меридиани, функции, взаимовръзки и т.н), лечението е насочено към това да се регулира чернодробното Чи, да се подхранва чернодробния Ин и Кръв, и заедно с това да се хармонизира Чи в другите органи. Билките, които се използват, са за движение и регулиране на Чи, за подхранване на Кръвта и Ин и хармонизиране на цялото Чи в тялото.

И сега по-конкретно за свилата:

Наименование: Yu Mi Xu

Категория: Билки, извеждащи от тялото Влагата – диуретици

Свойства:

Доза: 6-20 гр.

Действие:        

 • Увеличава отделянето на урина, намалява отока и деблокира болезнена уринарна дисфункция;
 • Изчиства Влага с Горещина от Жлъчката и Черния Дроб;
 • Премахва жълтеница;
 • Лекува диабет (Xiao Ke).

Внимание:

Трябва внимателно наблюдение, ако се използва заедно с Варфарин, тъй като съдържа витамин К, който може да намали противосъсирващия ефект на Варфарина. Едновременното ползване с диуретици може да доведе до увеличено изхвърляне на вода и електролити.

Лекува:

Бъбречен оток, хипертония (високо кръвно налягане), холецистит (възпаление на жлъчния мехур), камъни в жлъчката, хепатит със жълтеница, диабет, дерматофитоза (вид гъбична инфекция), възпаление на синусите, остър мастит, хематемеза (повръщане на кръв), епистаксис (кръвотечение от носа).

Забележка:

Тази билка може да се използва самостоятелно при оток и възпаление на бъбреците. Приемът на 30 гр. като отвара лекува диабет. Действа положително на проблеми с простата, които предизвикват трудно уриниране.

   1. В китайската медицина в категорията „Билки, извеждащи от тялото Влагата“ се позиционират основно диуретици, което означава, че те насърчават увеличеното производство на урина, за да се отстрани Влагата, която се е натрупала в тялото. Обикновено Влагата се натрупва първо в долните крайници, причинявайки оток и нарушено движение. Оттам, ако не са взети мерки, може да се придвижи нагоре и да наруши храносмилането и евентуално да засегне и дихателната система.
   2. Неутрална температура означава, че билката не е нито топла, нито студена и не влияе на баланса на тялото. Тя няма да наруши равновесието между Ин и Ян. Ако една билка е топла (гореща) може да даде твърде много горещина на тялото и да предизвика излишък на Ян. Билките, които са хладни (студени) могат да дадат твърде много студ и да предизвикат излишък на Ин.
   3. Билките със сладък вкус (според Теорията на Петте елемента) забавят острите реакции и подсилват Чи и Кръвта.

Тази статия е само за информация на любознателните. Всяко лечение трябва да се предписва и следи от специалист. В действителния живот нещата обикновено не са толкова лесни и прости, колкото изглеждат в описанието, диагностиката и лечението на различни заболявания.

Използвани източници: americandragon.com; tcmwiki.com; meandqi.com