Блог

Царицата на билките

от в Българско билколечение, Здравни съвети октомври 15, 2019

Лайката има толкова много полезни свойства и приложения, че трудно биха могли да бъдат описани всички. Присъства в огромна част от рецептите в българското билколечение и е част от аптеката на всеки дом. Действа противовъзпалително, обезболяващо, антисептично, спазмолитично, успокояващо и патогонно. Изполва се в народната медицина от векове, а вече е и добре проучена от науката. Съдържа флавоноиди, гликозиди, лутеолин, кверцетин, патулетин – всички те имат спазмолитични функции. В цветовете има още слузни и горчиви вещества, стероли и мастни киселини. С най-силно действие в лайката е веществото хамазулен, което се съдържа в етеричното масло. То има противовъзпалителни и спазмолитични свойства. Възбужда стомашната секреция и едновременно с това абсорбира газовете от червата.

Етеричното масло в лайката оказва стимулиращо действие върху централната нервна система, засилвайки дейността на жизненоважни центрове в продълговатия мозък (отговаря за регулацията на дишането и сърдечната дейност, както и за някои защитни рефлекси като повръщане, кихане и кашляне). Има благоприятно действие при лечение на колити, гастрити, язва на стомаха и дванадесетопръстника, стоматити, фарингити, заболявания на лигавицата на устата, венците и гърлото, а също и при различни простудни заболявания на горните дихателни пътища и стомашно-чревния тракт. Прилага се при бяло течение, болезнена менструация и маточни кръвоизливи. Външно се ползва като промивка при конюктивит, хемороиди, фисури, различни кожни рани и раздразнения, екземи, зъбобол и дори потене на краката. Не на последно място, лайката се използва и в козметиката за освежване на тена, избелване на лунички и петна, както и за изсветляване на косата. Може да се прилага и под формата на инхалации при лечение на грип, ларингит и бронхит. В някои части на света се използва и при проблеми със съня и се продава именно като средство за спокойни нощи.

Лайката се среща из цялата страна. Расте по пасища, ливади, покрай пътищата и градовете. Има обаче двойници, с които доста си прилича на външен вид – моминската вратига и полското подрумче. Истинската лайка се различава по леката приятна миризма, а и по детайлите на самото растение, които са достатъчно отличителни при внимателно вглеждане и добро познаване вида. С лечебна цел се използват цветовете на билката, като брането става в периода на цъфтеж, докато кошничките са в хоризонтално положение.

От лайка не се приготвят мастни извлеци, защото в тях не се задържа дълго време полезният хамазулен. Затова и билката се използва най-често като отвара или чай. Класическата рецепта е 2-3 чаени лъжици да се запарят в чаша вряла вода. Времето на запарката може да бъде от 5 минути до час. Важно е лайката да не се вари, защото губи част от свойствата си. Може да се приготви и студен извлек, като 10 чаени лъжици цветове се залеят с половин литър студена вода и се оставят за 8 часа в затворен съд. Получената смес се прецежда и се пие в продължение на 1-2 дни, като през това време се държи в хладилник.