Блог

Цветовете в китайската медицина

от в Китайска медицина, Водещи, Здравни съвети март 21, 2020

Как според китайската медицина цветовете влияят на организма ни

Какво означава това, че харесвате определен цвят?

Традиционната китайска медицина възприема цветовете по много по-различен начин от западния свят. Тя приема, че петте основни цвята на природата – зелен, червен, жълт, бял и черен, са тясно свързани с енергийната функция в организма и всеки един от тях действа на различен орган по различен начин и спомага за поддържането му. Ако имате предпочитание към определен цвят, то има вероятност съответният орган да се нуждае от подпомагане. Според китайските лечители, цветът е един от факторите, които поддържат баланса в тялото ни. Храните в различните цветове спомагат изключително много за подобряване на функцията на различните органи и по този начин ни карат да се чувстваме добре и енергийно заредени.

Според теорията на „Петте елемента“:

Зеленият цвят се свързва с черния дроб. Храни със зелен цвят са спанак, броколи, тиква, зеле, краставица, зелен фасул и всички зеленчуци с такъв цвят, както и някои плодове като кивито. Те разтоварват черния дроб и жлъчния мехур и регулират функцията им. Също така се смятат за студени или хладни храни, които намаляват горещината в организма и са чудесни за горещите летни дни. Много ефективна е овчарската кесия, а също и горчивата тиква. Тъй като повечето от храните са зеленчуци, препоръчително е да ги консумирате топлинно обработени, а не сурови, за да не навредите на храносмилателната система. Друго тяхно качество е, че отнемат напрежението – както умственото, така и физическото, и по този начин предпазват от главоболие, а също и подобряват зрението.

Червеното подхранва сърцето и подпомага сърдечна дейност. Червени храни са доматите, цвеклото, червеният боб, червените ябълки, сладките картофи, червеният пипер, ягодите и други червени плодове. Те въздействат благоприятно на работата на системата на сърцето (сърце, перикард, тънки черва, троен нагревател) и премахват умората.

Жълтата храна действа благоприятно на далака, панкреаса и стомаха. Ако имате проблеми със стомашно-чревния тракт, то соята, репеят, жълтъците, бамбуковите кълнове и царевицата могат да ги облекчат. В тази група се включват и много плодове като жълти ябълки, банани, портокали, мандарини и папая. Ечемикът също има охлаждащ ефект и облекчава подуването и мускулния ревматизъм. Тези храни са силен антиоксидант и помагат за изхвърлянето на токсините от натрупана храна в организма и мръсотията, проникнала с нея. Така те също спомагат за укрепването на имунната система. Освен всичко останало, храните с жълт цвят подобряват настроението и повдигат духа.

Храните с бял цвят подпомагат белите дробове, изчистват дишането и носят чувство за чистота и свежест. Такива са бял боб, пъпеш, бели репички и гъби, карфиол, ориз, чесън, тофу, корен на лотос, кокос, бамбук и други. Ако усетите сухота или кашлица, то тези храни определено ще ви помогнат.

Черните храни, като черен боб, сусам и ориз, водорасли, орех подхранват бъбреците. Те са изключително богати на аминокиселини, минерали и витамини, които стимулират отделителната система и овлажняват кожата.

Често една и съща храна подпомага повече от една органова система. Например джинджифилът въздейства на стомаха/далака и на белия дроб, чесънът – на белия дроб/ дебелото черво и стомах/ далак и т.н.

Освен цветовете, за правилното използване на храните имат значение и други категоризации, като за точното определяне, трябва да се има предвид комбинацията от всички. Например пресният джинджифил (Sheng Jiang, 生姜) е пикантен и топъл, което трябва да се има предвид при употребата му.