Цветовете в китайската медицина
Как според китайската медицина цветовете влияят на организма ни
Какво означава това, че харесвате определен цвят?
Традиционната китайска медицина възприема цветовете по много по-различен начин от западния свят. Тя приема, че петте основни цвята на природата – зелен, червен, жълт, бял и черен, са тясно свързани с енергийната функция в организма и всеки един от тях действа на различен орган по различен начин и спомага за поддържането му. Ако имате предпочитание към определен цвят, то има вероятност съответният орган да се нуждае от подпомагане. Според китайските лечители, цветът е един от факторите, които поддържат баланса в тялото ни. Храните в различните цветове спомагат изключително много за подобряване на функцията на различните органи и по този начин ни карат да се чувстваме добре и енергийно заредени.
Според теорията на „Петте елемента“:
Зеленият цвят се свързва с черния дроб. Храни със зелен цвят са спанак, броколи, тиква, зеле, краставица, зелен фасул и всички зеленчуци с такъв цвят, както и някои плодове като кивито. Те разтоварват черния дроб и жлъчния мехур и регулират функцията им. Също така се смятат за студени или хладни храни, които намаляват горещината в организма и са чудесни за горещите летни дни. Много ефективна е овчарската кесия, а също и горчивата тиква. Тъй като повечето от храните са зеленчуци, препоръчително е да ги консумирате топлинно обработени, а не сурови, за да не навредите на храносмилателната система. Друго тяхно качество е, че отнемат напрежението – както умственото, така и физическото, и по този начин предпазват от главоболие, а също и подобряват зрението.
Червеното подхранва сърцето и подпомага сърдечна дейност. Червени храни са доматите, цвеклото, червеният боб, червените ябълки, сладките картофи, червеният пипер, ягодите и други червени плодове. Те въздействат благоприятно на работата на системата на сърцето (сърце, перикард, тънки черва, троен нагревател) и премахват умората.
Жълтата храна действа благоприятно на далака, панкреаса и стомаха. Ако имате проблеми със стомашно-чревния тракт, то соята, репеят, жълтъците, бамбуковите кълнове и царевицата могат да ги облекчат. В тази група се включват и много плодове като жълти ябълки, банани, портокали, мандарини и папая. Ечемикът също има охлаждащ ефект и облекчава подуването и мускулния ревматизъм. Тези храни са силен антиоксидант и помагат за изхвърлянето на токсините от натрупана храна в организма и мръсотията, проникнала с нея. Така те също спомагат за укрепването на имунната система. Освен всичко останало, храните с жълт цвят подобряват настроението и повдигат духа.
Храните с бял цвят подпомагат белите дробове, изчистват дишането и носят чувство за чистота и свежест. Такива са бял боб, пъпеш, бели репички и гъби, карфиол, ориз, чесън, тофу, корен на лотос, кокос, бамбук и други. Ако усетите сухота или кашлица, то тези храни определено ще ви помогнат.
Черните храни, като черен боб, сусам и ориз, водорасли, орех подхранват бъбреците. Те са изключително богати на аминокиселини, минерали и витамини, които стимулират отделителната система и овлажняват кожата.
Често една и съща храна подпомага повече от една органова система. Например джинджифилът въздейства на стомаха/далака и на белия дроб, чесънът – на белия дроб/ дебелото черво и стомах/ далак и т.н.
Освен цветовете, за правилното използване на храните имат значение и други категоризации, като за точното определяне, трябва да се има предвид комбинацията от всички. Например пресният джинджифил (Sheng Jiang, 生姜) е пикантен и топъл, което трябва да се има предвид при употребата му.
АЛТЕРА.БГ социални медии