Блог

Чай от невен при грип и простуда

от в Oрганична храна, Българско билколечение, Здравни съвети септември 27, 2019

В народната култура невенът е известен като растението на мързеливите домакини. Името му, което означава „не вехне“ също не е случайно. Това цвете се гледа изключително лесно, защото от опадалите в почвата семена на следващата година поникват нови растения, без да са необходими специални грижи. Освен това колкото повече се бере полезният му цвят, толкова повече израства отново. А самият цъфтеж продължава от късна пролет до падането на първите снегове. На почит е в християнската религия, където се включва в церемониите, почитащи Богородица. Има роля в ритуалите на Хиндуизма, използван е широко и в Древен Египет.

Невенът има много полезни свойства и е незаменим помощник в борбата с рани и кожни раздразнения. Използват се всички части на растението с изключение на корените. Най-популярни обаче са цветовете. В тях се съдържат естери, каротиноиди и антиоксиданти. Добре е да се берат в горещите часове, когато концентрацията на полезни вещества е най-голяма. Цветовете се сушат на проветриво и сенчесто място и се прибират в хартиен плик или стъклен буркан, когато са напълно сухи. Може да се употребяват сушени или пресни в зависимост от това, което ще се приготвя с тях.

Най-популярната рецепта е за мехлем със свинска мас. За направата му са необходими 3 ч.ч. изсушен цвят и 500 гр. мас. Маста се загрява и в нея се „запържват“ цветовете за няколко минути. Важно е съставките да не загарят. Сместа престоява в хладилник за 1 нощ. След това се разтопява отново и се прецежда през тензух. Готовият мехлем се съхранява в стъклен съд в хладилник и е годен за употреба около година. Подходящ е за лечение на разширени вени, гъбички, хемороиди, трудно зарастващи рани, екземи, слънчеви и други изгарания.

Ако маста се замени със зехтин, се получава лечебно масло, което има сходни свойства, но помага и за лечение на акне. Приготвя се изключително лесно, но по-бавно. В буркан се слагат до половината сухи цветове от невен. Допълва се със зехтин или олио и се оставя на слънце за 4 седмици. След този период маслото се прецежда и се съхранява в стъклен съд на тъмно.

Тинктура от невен помага при различни рани, включително и такива от залежаване, отоци и травми на мускулите. Прави се като 100 грама цветчета се заливат с литър ракия. Затварят се в стъклена бутилка или буркан и се оставят за две седмици на слънце. Може да се пие в чаша вода или да се нанася външно директно върху кожата. При вътрешен прием подобрява работата на сърцето и понижава кръвното налягане.

При простуда, болки в гърлото и висока температура помага чаят от невен. Приготвя се като към чаша вряла вода се добавят 2 супени лъжици сушени цветове. Запарват се за десет минути и се пият по желание с мед и лимон. Тази отвара действа и спазмолитично. Отпуска гладката мускулатура на стомаха, червата и черния дроб. Помага за прочистването на организма и за намаляване на теглото.

Невенът може да предизвика сънливост, затова не трябва да се използва заедно с други сънотворни и успокоителни лекарства и добавки.