Блог

Чай от царевична коса за проблеми с бъбреците

от в Здравни съвети, Българско билколечение, Водещи май 2, 2020

Чаят от царевична коса има успокояващи, антибактериални и диуретични свойства. Богат е на гликозиди, флавоноиди, полифеноли, танин, етерични масла и горчиви вещества. Успешно лекува бъбречни проблеми, възпаления на пикочния мехур и пикочните канали, цистит и камъни в бъбреците. Как действа? Благодарение на веществата, които се съдържат в нея, царевичната коса увеличава водоотделянето и така пречиства бъбреците от натрупаните токсини. По-голямата циркулация на течности пречи на задържането на бактерии и в пикочния мехур и пикочните пътища. В билката има и вещества, които допълват диуретичния ефект. Тя действа противовъзпалително и има доказан ефект при лечение на камъни в бъбреците и цистит, както и при различни простудни и хронични заболявания на тези органи.

Запарка от билката се използва и в гинекологията, защото проучвания показват, че дава резултати при лечението на гъбични заболявания и трихомоназа. Едно по-малко известно приложение на билката е за отслабване. Тя донякъде потиска апетита и създава чувство на ситост. Според някои проучвания, сваля холестерола и подпомага горенето на мазнини.

Чаят може да се приготви по няколко начина, но най-добрият е като 10 г царевична коса и чаша вода се варят заедно за 30 мин. в стъклен емайлиран съд с капак. След изстиване се пие по 2-3 супени лъжица на всеки 3 часа. По този начин в отварата се запазват 64% от калция и 38% от калия, съдържащи се в билката. Тези количества са достатъчни, за да има фармакологичен ефект. Друг начин за приложение е като 2 с.л. царевична коса се слагат в половин литър вряща вода и се оставят на котлона за 3 мин. Сместа се кисне 2 часа и след прецеждане се пие по 1 винена чаша преди ядене.

Отварата от царевична коса съдържа витамин К, който участва в процеса на съсирване на кръвта и по-конкретно във формирането на кръвосъсирващия агент протромбин. Той предотвратява вътрешните кръвоизливи, но и може да намали менструалното кървене. Затова и царевичната коса се използва при обилна и болезнена менструация. Чаят може да облекчи и охлузвания, натъртвания и акне като се нанесе на проблемните места с памучен тампон. Също така има много добър ефект върху работата на жлъчката и черния дроб.

Без значение с каква цел се използва, е важно царевичната коса да бъде събирана и сушена бързо, така че да не остава никаква влага. В противен случай губи голяма част от полезните си свойства и има слабителен ефект.