Блог

Шестте вкуса в учението на Аюрведа

от в Индийска медицина ноември 8, 2019

В Аюрведа има шест основни вкуса – сладък, солен, кисел, горчив, лютив и стипчив. Те не просто разделят храната и отделните продукти, а имат ключова роля в баланса на дошите Вата, Питта и Кафа. Точното определяне на вкусовете и адаптирането им към индивидуалната конституция помага за поддържането на добро физическо, умствено и емоционално здраве.

Всеки един от шестте вкуса се състои от същите пет елемента, които изграждат дошите – Пространство, Въздух, Огън, Вода и Земя. Затова те влияят пряко върху дошите и при правилен и съобразен подбор могат да се справят с възникналия дисбаланс. Има някои общовалидни принципи, които важат за всички индивидуални конституции. Така например хората с водеща Вата доша трябва да избягват приема на горчиви, лютиви и стипчиви вещества, тъй като те увеличават елемента Въздух и водят до дисбаланс на Вата. За тях са подходящи сладки, кисели и солени храни. Питта конституциите пък е добре да консумират стипчиви, сладки и горчиви храни, за сметка за кисели, лютиви и солени. Хората, в които преобладава Кафа доша, е добре да не прекаляват със сладкото, киселото и соленото, а да наблягат на лютив, горчив и стипчив вкус.

Всичко това обаче не означава, че неподходящите храни трябва да се изключат напълно. Напротив. Според Аюрведа всяко едно хранене трябва да съдържа и шестте вкуса, за да може да се поддържа баланса на дошите, но е важно количествата да се съобразят с индивидуалните конституции. А ето какви са и особеностите на всеки вкус:

 

  • Сладък

Сладкият вкус е съставен от елементите Вода и Земя и е изключително подходящ за балансиране на Вата и Питта. Това е най-разпространеният вкус на света и доминира в нашето хранене. Включва всички въглехидрати, захари, мазнини и аминокиселини. Действа подхранващо и укрепващо. Когато се приема умерено, дава сила, спокойствие, подобрява работата на ума и имунната система, увеличава тъканите и жизнените сокове, води до дълголетие. Прекали ли се с него обаче, се появяват редица проблеми като затлъстяване, диабет, натрупване на токсини и други сериозни заболявания.

Сладкият вкус е водещ в храни като пшеница и други зърнени, ориз, млечни продукти, фурми, тиква, подсладители, подправки и билки като босилек, канела, ванилия, мента, индийско орехче и др.

  • Кисел

Киселият вкус се състои от елементите Земя и Огън. Той стимулира апетита и още с първата хапка увеличава производството на слюнка. Събужда мислите и емоциите, подобрява апетита и храносмилането. Помага за изхвърлянето на отпадъци от организма. Раздвижва жлъчката и подобрява работата на черния дроб.Киселото е най-полезно за Вата. Кафа може да използва малки количества, а Питта съвсем минимални. При ядене в излишък може дa предизвика чувства на агресия, омраза, егоизъм, хиперактивност и завист. Физически се отразява под формата на дерматит, инфекции, язва и др.

С този вкус са оцета и всички естествени киселини. Също така ферментиралите храни като соев сос, кисело мляко, туршии, кисело зеле. Важно е обаче ферментацията да е в резултат на естествени процеси. Към плодовете с кисел вкус се включват лимони, грейпфрут, киви, ягоди. Тук е и виното, както и чесънът, чубрицата и тестените храни с мая.

  • Солен

Соленият вкус се препоръчва в най-голяма степен за Вата доша. Състои се от елементите Вода и Огън. Има прочистващо действие и активизира храносмилателната система. Добавя вкус към храните и поддържа електролитния баланс. Ако се прекали обаче, може да навреди на кръвта и кожата, а също така да влоши Питта и Кафа. При умерена употреба води до смелост, увереност и ентусиазъм. Помага в борбата с депресията и предпазва от тумори.

Естетсвени източници на соления вкус са повечето водни зеленчуци като тиквичка, домат, краставица. Също така морската и хималайската сол, черните маслини, соевият сос и рибата тон.

  • Лютив

Лютивият вкус е резултат от симбиозата на елементите Огън и Въздух. Той възбужда апетита, поддържа обмяната на веществата, почиства синусите, стимулира кръвообращението и засилва сетивата. Пикантната храна прави ума остър, но ако се прекали с нея, може да предизвика критичност, раздразнителност, агресия, гняв и завист. Лютото влошава Питта, но балансира Кафа. Вата може да понесе малки количества от този вкус, най-добре в комбинация с кисело, сладко и солено.

Лютиви са подправки като чесън, джинджифил, черен пипер, а също така празът, лукът, горчицата, репичките, суровия спанак. В тази група попадат също елдата и лимецът.

  • Горчив

Горчиво може да се консумира от всички индивидуални конституции, но в малки количества. Все пак е най-полезен за Питта, след това за Кафа и в най-малки количества за Вата. Това се подразбира от двата елемнта, които изграждат този вкус – Въздух и Пространство. Горчивото има охлаждащо действие и почиства черния дроб и цялото тяло от токсини, действа тонизиращо. Прочиства ума и освобождава страстите и негативните емоции. Намалява температурата, премахва мазнините, има антибактериално и противовъзпалително средство. Когато е в излишък, горчивият вкус може да предизвика проблеми с бъбреците, запек и редица други неразположения.

Среща се в куркумата, марулята и останалите сурови зелени зеленчуци, както и в черните и повечето билкове чайове. Преобладава в кафето, черния шоколад, сусама, патладжана и др.

  • Стипчив

И този вкус трябва да се използва в минимални количества от всички доши. Стипчивото изчиства тялото, намалява секрецията. Действа пречистващо и укрепващо на психиката, намалява потенето. При излишък може да предизвика тревожност, ирационален страх, депресия, грубост. А също така да усили вече съществуващ проблем със запек или друг вид блокаж.

Резултат е от взаимодействието между Земя и Въздух. Среща се в храните, богати на танини, каквито са повечето билкови чайове. А също и в зелените банани, нара, червените боровинки, зеления фасул, бамята, магданоза, ригана, копъра, розмарина, пилето и картофите.