Блог

3 съвета при избор на билколечител

от в Oрганична храна, Българско билколечение, Здравни съвети септември 19, 2019
Войнът-лечител Петър Димков

Войнът-лечител Петър Димков

България има своите утвърдени билколечители, чиито имена се знаят във всеки дом. Хора, положили основите на систематизирането на народния опит в традиционната медицина и едновременно с това допринесли със своите знания за нейното обогатяване. Но има ли и днес билкари, на които можем да се доверим? Чиито лечения и съвети да приемем и приложим, а резултатите да не закъснеят? Търсенето в интернет често отвежда до имената на псевдоспециалисти, а понякога и до измамници и шарлатани. Затова хората разчитат най-вече на информация, предавана от уста на уста, когато се нуждаят от помощ и билколечение. И въпреки това, сякаш няма съвременен билколечител, който да може да бъде препоръчан безусловно.

Оказва се, че в повечето случаи, колкото са положителните отзиви, толкова са и отрицателните такива. Как тогава да се ориентираме правилно и да намерим билколечители, на които можем да се доверим? В следващите редове ще Ви представим 3 стъпки, чрез които с малко проучване да откриете подходящия лечител:

  1. Не очаквайте чудеса

На първо място, трябва да си изясним какво искаме да постигнем с помощта на билкарите. Например лечението на онкозаболявания само чрез билки трудно, дори невъзможно, може да доведе до пълно оздравяване. Народната медицина може да помогне за облекчаване на симптомите и на цялостното състояние, да допринесе за процеса на комплексно лечение и определено да подсили организма на болния. Много билки имат и прочистващо действие, което е от особена важност при всяко едно заболяване. Но те не са панацея и всеки, който обещава изцеление на сериозни и животозастрашаващи заболявания само чрез такова лечение, трябва автоматично да задейства сигналната ни лампa.

  1. Търсете на принципа „билколечител за конкретно заболяване“

Народната медицина е много успешна в лечението на различни заболявания, сред които кожни раздразнения, проблеми с бъбреците и пикочния мехур, горните дихателни пътища, стомаха, нервната и половата система. Правилен подход при търсенето на билколечител е да намерим отзиви за такива, които имат резултати в лечението на проблема, който ни интересува, защото няма как всички да разбират и лекуват всичко. Ако някой е добър в терапията на дерматит и ние търсим точно това, тогава спокойно можем да се насочим към него. Така например билкарят Дончо Тонев се справя успешно с лечението на различни алергии, а Георги Андонов прави мехлеми, които лекуват изгаряния, гангрена, изкълчвания и навяхвания.

  1. Доверявайте се на признати и подплатени умения

Когато избираме билколечител, е важно да видим и какъв опит, обучение и знания притежава. Има ли някакви дипломи, сертификати, член ли е на асоциация като Националния съюз на билкарите, производителите и разпространителите на живи храни или пък на някоя европейска и световна организация на фитотерапевти.  Всичко това може да даде поне обща представа дали става въпрос за истински билколечител или  за някой, който се опитва да печели пари на гърба на болните.