Блог

Аюрведа в действие – защо се разболяваме и как да се лекуваме

от в Индийска медицина септември 24, 2019

Аюрведа е набор от похвати за природна и холистична медицина, но в по-широк аспект – философска система, всеобщ възглед за сътворението на космоса, природата, човека и тяхната взаимовръзка. Според Аюрведа, всичко съществуващо е подчинено на всеобщите закони, по които е сътворена вселената. Основно понятие в тези закони е хармония и баланс. Всяко нарушение на равновесието води до появата на болести. И ако страдаме от заболяване, то това означава, че се е появил дисбаланс в нашите доши (или трите вида енергии в човешкото тяло: Кафа: онази енергийна сила, която формира тъканите и органите в тялото ни и осъществява защитата му – имунитета; Вата: двигателната активност; и Пита: обмяната на веществата). Привеждането на системата обратно в равновесие е ключът към лечението.

Но Аюрведа-медицината е част от едно по-голямо цяло, което обхваща мирогледа не само за Космоса и природата, но и за човека, зависим от тях, което включва и начина му на живот, мисленето, възприятията, отношението към света, към себе си, към околните. На този фон пациентът играе съществена роля при лечението в практиката на Аюрведа – като позитивна нагласа, отказ от вредните навици, довели до болестта, стремеж към здравословен живот. В противен случай той ще бъде излекуван за момента, но след време отново ще се сблъска с болести, ако не внесе промени в начина си на живот. Тук е мястото да споменем, че като древна наука, Аюрведа залага много на превенцията – как дълголетно да се живее без страдание. Така че, ако сме стигнали до болест, явно трябва да променим нещо в стила си на живот.

А заболяванията се появяват най-вече заради вредните навици. Сред тях са лошата храна и неправилният начин на хранене, които често вървят заедно. Освен това хората не се съобразяват с циклите на активност на организма и във всекидневието си не съчетават правилно работата и почивката. Пренебрегват и заниманията за духовно здраве, наблягайки само на физическото, а няма физическо здраве без духовно.

Затова, освен лечението, което аюрведа лекарят ще ви назначи, ще направи и примерен план за начина ви на живот след лечението, за да не се разболявате повече. Това става обаче след прецизна аюрведа диагностика, която анализира причините за нарушенията в енергийния ви баланс. Тя използва няколко различни метода, като първият от тях е „роги парикша“. При него лекарят прави външен оглед на тялото, определя състоянието му, като взема пред вид и възрастта. След това прави по-подробен преглед с допир и преслушване. Взема информация от пациента за симптомите, които е забелязал.

Следва „дасавида парикша“, чрез който се установяват структурни нарушения и физиологични проблеми, лекарят разпитва пациента за географските и климатичните условия, при които живее, за работата му, храната и хранителните му навици, подробности за всекидневието му и др.

Третият етап е „аштавида парикша“, при който се прави оглед на езика, измерва се пулсът, преглеждат се очите и се проверя състоянието и силата на гласа (дали шепти, дали заваля думите или говори ясно и високо).

На тази база лекарят назначава лечение, което е строго индивидуално, тъй като са отчетени специфичните характеристики на пациента и то не може да се ползва от други, дори и да имат същите симптоми. Предвиденият ефект е планиран за точно определен пациент с точно определено състояние.

Лечението при Аюрведа протича на няколко етапа и включва както различни по вид терапии, така и билколечение. За 5000 години, откакто съществува, тази древна наука е натрупала огромно познание и работи изключително с билки и масла от природата. В старите текстове се споменават над 50 000 лечебни растения и формули за тяхното съчетание според болестта, степента й на развитие и състоянието на пациента с неговите характерни особености. И ако билките лекуват, то преди те да се приложат, тялото трябва да се прочисти, за да могат даровете на природата да подействат правилно и пълно. А това се постига чрез терапиите в Аюрведа. Натрупаните в тялото токсини водят до дисбаланс и стоят в основата на нарушеното равновесие, вследствие на което се разстройва работата на един или повече органи, които вече не изпълняват своите функции както трябва и е възможно целият организъм да изпадне в колапс. А стане ли това, човек се изправя пред болест. Отровите се наслояват в организма най-вече чрез неправилното хранене, макар че днес определена роля играе и замърсяването на водата, почвата, въздуха. Затова пречистването на организма е особено важно – в определени случаи само то е достатъчно човек да се възстанови в първоначалното си здравословно състояние без помощта на билките и отварите.

Сред терапиите на Аюрведа най-известни са „пурвакарма“ и „панчакарма“. Всяка една от тях съдържа по няколко метода. Те се комбинират, като лекарят преценява кои и в каква последователност да се употребят. Пурвакарма е външно прочистване и се постига чрез прилагането на две техники: „снехана“ – омасляване на тялото и „сведана“ – изпотяване на тялото. Омасляването с билкови олиа може да бъде външно – „бая“, а може да се приложи и вътрешно – „абхианга“. Вътрешното омасляване, освен чрез поглъщане на маслото (което може да е сусамово, бадемово и т.н.), е възможно да се постигне и като се постави в носа или ушите. Сведана има за цел да довърши процеса на разтваряне на токсините и да ги изведе от тялото чрез изпотяване в сауна или по друг начин.

Панчакарма е вътрешно прочистване, при което събраните отрови се отвеждат вън от тялото. В превод от санскрит „панча“ означава 5, а карма – действие, затова и терапията включва 5 техники за очистване на тялото. Чрез първата („вамана“) се предизвиква лечебно повръщане. С него се балансира Кафа и горната част на тялото се освобождава от събраните токсини. Втората – „виречана“ – е слабителна процедура, чрез която се балансира Пита и отровите се извеждат от храносмилателната система. Третата техника – „васти“ – е лечебна клизма. Тя балансира Вата, а при извеждането на събраните токсини от тялото подобрява дейността на дебелото черво. При „нася“ в носа се поставя лечебно олио за извеждане на токсините от областта на главата, а „рактамошан“ е освобождаване на кръвта от натрупаните отрови чрез кръвопускане.

След „пурвакарма“ и „панчакарма“ човек се чувства като прероден, защото ставите са смазани, тъканите – подхранени, мускулите на тялото – тонизирани, повишена е циркулацията на кръвта, а трите енергии (кафа, пита и вата) са хармонизирани, нервната система е успокоена, в резултат на което се подобрява и сънят, а омекотяването и разкрасяването на кожата има особено значение за жените, докато подобряването на концентрацията пък се приема за особено важна от мъжете.