Блог

Боли ли акупунктурата?

от в Акупунктура, Древни китайски практики, Китайска медицина септември 4, 2019

Каква е разликата между медицинска и акупунктурна игла?

Акупунктурата е една от най-древните техники за лечение и съществува повече от две хилядолетия. Тя се е използвала в древната китайска медицина, за да се балансира енергийният поток на тялото и да го освободи от блокадата на пътищата, по които минава енергията. Чрез нея организмът мобилизира собствените си сили, за да се бори със заболяването. След като балансът се възстанови, човек се излекува от болестта си. На Запад методът се радва на особена популярност и все повече хора го прилагат като алтернативно лечение.

            Дyмaтa идвa oт лaтинcĸи eзиĸ и буквално означава „убождане с игли“. Акупунктурата помага при много състояния и здравословни проблеми като алергии, остеоартрит, хипертония, навяхване и дори инсулти. По своята същност това е процедура, при която се поставят тънки игли в определени точки, намиращи се на меридианните пътища, чрез които се осъществява притока на енергия. Обикновено се използват между 4 и 16 игли. Една процедура може да продължава средно около час. За да се постигне нужният ефект, трябват няколко процедури.

           Много хора са чували за ползите от акупунктурата и са се замисляли да се подложат на този вид лечение, за да облекчат здравословните си проблеми. Това, което спира повечето, е страхът им от игли. Мислят си, че процедурата е болезнена и няма да могат да понесат пробождането. Но дали наистина болката е същата като тази от медицинските игли?

            По своята същност акупунктурата е рефлексогенен метод на лечение, т.е. ефектът в дълбочина се постига чрез повърхностно въздействие. Пробождането с иглите за акупунктура е много по-различно от това с обикновена игла. В медицината иглите се забиват по-дълбоко в мускул или вена, за да може лекарството да достигне до организма и затова върхът им е остър. Върхът на акупунктурните игли е заоблен, за да не реже кожата. При този вид процедура, иглите се поставят много по-повърхностно. Има разлика и в дебелината на самите игли. Тези за акупунктура са много тънки и ако са добре поставени, не би трябвало да се усеща болка.

Все пак нивото на толерантност към болка при всеки човек е различно, затова при някои хора усещането е неприятно, докато други не чувстват нищо. При влизането на иглата в кожата, може да се усети леко пробождане, наподобяващо ужилване. Не винаги болката е знак за нещо лошо. В началото, когато иглата се постави правилно и енергията в тялото се активира, възможно е да се усети пулсираща или скачаща болка. Това означава, че акупунктурата работи и има ефект. Затова, ако не сте опитвали досега тази процедура, имайте предвид, че първият сеанс може да ви заболи, тъй като вашата енергия никога до сега не е била активирана.

След като достигне нужната дълбочина, около мястото е възможно да се почувстват различни усещания като мравучкане, сърбеж или чувство на тежест. Това може да варира поради нивото на толерантност към болка и общата чувствителност на пациента. За някои хора първото лечение с акупунктура ще бъде по-болезнено от следващите. Причината може да се крие в това, че някои енергийни точки на тялото се активират за първи път. Някои пациенти споделят за влошаване на симптомите малко преди да се подобрят. Също така, в тялото има някои по-чувствителни точки. Ако иглата достигне до някой малък нерв, мускул или кръвоносен съд, възможно е да се почувства болка, но ако е за кратко, няма проблем. На местата, където има по-малко месо, като например близо до ноктите усещането за болка може да е по-рязко. Много хора, които прилагат този вид лечение споделят, че най-болезненото място, където се поставят игли, е краката. Това е така, тъй като там се съдържат много важни енергийни точки.

Ако сте решили да опитате акупунктура като алтернативен метод за лечение, но ви е страх от болката, то преди да започнете, потърсете специалисти по акупунктура и разговаряйте с тях – те могат да ви помогнат да се отпуснете или дори да установите, че този метод за лечение изобщо не е за вас. Ако смятате, че ще ви боли, то съвсем логично болката ще е голяма и акупунктурата няма да бъде полезна за вас. Ако сте спокойни и настроени, че това не е инвазивна медицинска процедура, няма да усетите почти нищо.