Блог

Жълт кантарион при потиснатост в студените месеци

от в Българско билколечение, Здравни съвети септември 27, 2019

Жълтият кантарион е една от най-широко разпространените билки на територията на страната. Среща се по тревисти места, в храсталаци и сечища, но може да бъде открит и край пътищата и в нивите. В народната култура е известен като Христова кръв, Христова чудотворка или магическа билка, която има мощно влияние върху физиката и психиката. В западните страни е известен като билката на св. Йоан. Жълтият кантарион е едно от ключовите растения в българското билколечение. Не случайно е тясно свързан с обичаите за Еньовден. По стара традиция от него се правят венци и всеки, който танцува около празничния огън, трябва да носи еньовденска корона. В миналото цветчета и клони от билката се посипвали във водата и по тях момите гадаели кога ще се омъжат.

Около Еньовден е и най-добрият период за бране на жълтия кантарион. Използва се само надземната част, която трябва да бъде събрана в началото или по време на цъфтежа. Режат се облистените стъбла, заедно с цветовете и пъпките. Важно е да не се събират прецъфтели стръкове, както и жълтият кантарион да не се смесва с други, подобни на него видове. В цветовете, стеблото и листата на билката има висок процент етерично масло. То може да се нанася външно, има охлаждащ и болкоуспокояващ ефект и е изключително подходящо при различни спортни травми като изкълчване, навяхване, натъртване, както и при разтягане на сухожилията.

В състава си има няколко десетки съединения, благодарение на които действа противовъзпалително и противомикробно, спомага за по-бързото заздравяване на различни рани, понижава кръвното налягане, подобрява работата на сърцето и нервната система. Постига добър ефект при вътрешни инфекции, менструални болки, глабоволие и проблеми, свързани с менопаузата. Едно от ключовите му свойства обаче е антидепресивното.

Категорично може да се каже, че жълтият кантарион е най-често използваната билка за борба с депресивните разстройства, както в българската народна медицина, така и по целия свят. Действието му е сходно с това на повечето антидепресанти – при прием се забавя абсорбацията на серотонин и нивото на т.нар. хормон на щастието в организма се повишава. Препоръчва се при стрес, тревожност, безсъние и дори паническо разстройство. Проучванията са доказали, че ефективността му при подобни състояния в лека и средна степен е равна на доста от медикаментите от групата на антидепресантите. Това обаче важи и за възможните странични ефекти, така че билката не трябва да се използва безконтролно. Абсолютно забаранен е и едновременният прием на жълт кантарион под каквато и да е форма и лекарства за лечение на депресия и психични разстройства, защото това може да доведе до натрупване на прекалено големи количества серотонин в мозъка и да се стигне до състояние с редица странични ефекти като превъзбуда, халюцинации, еуфория, тремор, диария, горещи вълни, тахикардия, главоболие, кома и дори смърт. Не е изключена и появата на тежки хипертонични кризи и конвулсии.

Като цяло жълтият кантарион се понася добре от организма. Рядко се съобщава за стомашни проблеми и кожни раздразнения при употребата му. При прием на свръхвисоки дози обаче може да предизвика фоточувствителност и изгарания на кожата, дори катаракта. Поради тази причина, специалистите препоръчват при използване на билката по какъвто и да е начин, да се носят очила с ултравиолетов филтър и слънчевата светлина да се избягва, доколкото това е възможно. Подобно на останалите антидепресанти и жълтият кантарион може да доведе до временни проблеми с плодовитостта, както и да намали ефективността на приеманите контрацептиви. Билката има силно активни вещества, които могат да повлияят на действието на различни лекарства и затова не бива да се приемат паралелно. Доказано е, че жълтият кантарион си взаимодейства с дълъг списък медикаменти, сред които такива за лечение на ХИВ, епилепсия, диария, бронхиална астма и хронична обструктивна белодробна болест, обезболяващи на основата на оксикодин, хапчета за сърце, които съдържат дигоксин. Билката намалява сериозно и действието на част от препаратите, които се използват при химиотерапия, затова е забранена употребата ѝ при пациенти, които се подлагат на такова лечение. Също си взаимодейства с лекарства от групата на т.нар. статини и по-конкретно с медикаменти на основата на симвастатин, които се използват за намаляване на холестерола.

Всичко това само потвърждава, че жълтият кантарион е една билките с най-силно действие в света. Затова и е получил заслужено признание от конвенционалната медицина и е част от състава на редица лекарства. А как може да използвате жълтия кантарион у дома, задължително след консултация с медицинско лице, може да прочетете в „Най-използваните рецепти с жълт кантарион“.