Блог

Йога и звездните любители на медитацията част 1

от в Йога, Водещи, Индийска медицина април 6, 2020

Себеопознаването и възприемането на всичките щрихи от картината на собствената ни същност стоят в основата на стройната система от физически и умствени активности – йога. Много от незапознатите с философията на древното индийско учение смятат, че то е предназначено за хора с неограничено свободно време и спокойно ежедневие. Истина е, че времето и спокойствието са стремежи на йога, но в никакъв случай те не трябва да се възприемат като задължителни условия за практикуването ѝ.

„Йога не е за да подобряваш себе си, тя е за да приемеш себе си.“ – Гурумукх Каур Кхалса

За да подплатим думите, че йога не е предназначена единствено за хора със свободно ежедневие, ще ви разкажем за няколко известни личности, които от години постигат баланса в натовареното си ежедневие именно чрез йогата.

Първите двама души са свързани помежду си освен с професията си – музиката, но и с един от най-популярните йога учители на нашето съвремие Шри К. Паттабхи Джойс, който през 2009 почина на 93-годишна възраст. Именно Джойс е дългогодишен гуру на Гордън Съмнър, по-известен като Стинг и Мадона Луиз Чиконе или просто Мадона. Двете супер звезди  са запалени последователи на Аштанга виняса йога  и от години усъвършенстват дух и тяло чрез осемте „пътеки” на тази древна практика. 61 – годишната поп кралица практикува йога по няколко часа на ден почти 6 дни в седмицата. В съчетание с физическите и духовни практики Мадона спазва строг хранителен режим като се храни почти само с растителни продукти. Цигарите и алкохолът не присъстват в менюто ѝ, а сънят и дълбоката релаксация са сред основните приоритети на звездата, чиято форма и енергия са изумителни. Различни асани от йогата могат да бъдат забелязани в прецизно изпълнение от самата Мадона по време на концерти и различни живи изпълнения, както и в много от клиповете ѝ. Високите токчета и екстравагантни костюми по никакъв начин не възпрепятстват певицата, която с лекота демонстрира завидна гъвкавост на сцената. Тази година колегата на Мадона и неин близък приятел – Стинг навърши 66 години. Той признава, че от повече от 20 години е запален по йогата и почти не е минавал ден в живота му оттогава, в който да не я практикува. Днес Стинг споделя, че заедно със съпругата си Труди Стийлър се занимават с Ащанга и Дживамукти и всеки ден преди закуска правят по около час йога на гладно. Асаните, медитацията и музиката представляват ежедневието на един от най-вдъхновяващите музиканти на нашето време и в тази връзка той споделя:

„Йога обогати живота ми, като ми позволи да се подобрявам физически, което е много вдъхновяващо, особено с възрастта. Аз обикалям ужасно много по турнета и пътуванията невинаги са лесни … Йога е чудесен начин да се компенсират недостатъците покрай работата, внасяйки необходимия мир и здрав разум в забързания живот. Подобно на музиката, йога е пътуване, което е достатъчно дълго, за да продължаваш да се развиваш и да учиш. Не виждам край в това.“

Музикантът споделя впечатлението си, че някои аспекти от йогата, като правилното дишане и добрата храна, са от ключово значение за поддържането на здравия глас.

Акупунктурата и звездите

Майли Сайръс

„Трябва да правите йога не заради тялото си, а заради духа си“, написа наскоро изпълнителката в профила си в Instagram. Именно в социалната мрежа тийн иконата често започва деня с някоя снимка в йога поза на килимчето в дома си. Сайръс споделя, че освен физическите практики обожава да медитира като често го прави с личния си инструктор в дома си. По този начин певицата се освобождава от натрупания стрес и черпи творческо вдъхновение за нови музикални проекти. Подобно на Мадона и Майли обича де демонстрира добра физическа кондиция и йога движения в своите клипове.

Уди Харълсън

Холивудската кино звезда Уди Харълсън определено е сред най-противоречивите и пъстри личности на времето си. Актьорът, изиграл култови роли във филмите „Белите не могат да скачат”, „Истински детектив”, „Народът срещу Лари Флинт“ и др. има изключително силно заявена гражданска позиция по болезнени социално-политически теми. Той често попада в ареста заради различни противообществени прояви. Уди не крие, че е любител на джойнта, запален екоактивист, увлечен по дзен будизма и разбира се – верен последовател на йога учението. Актьорът, подобно на Стинг, практикува йога дживамукти и обича да медитира на плажа пред дома си в Хавай. Любимата му поза  е „Куче, гледащо надолу”.