Блог

Йога и храносмилане

от в Йога, Здравни съвети март 17, 2020

Проблеми с перисталтиката? Йога има решение

Ежедневният стрес, динамика, ангажименти, липсата на време за отдих и спокойно хранене – това са част от факторите, които при мнозина от нас причиняват проблем с перисталтиката. Именно тези „невидими“ неразположения допринасят за ниско самочувствие, лошо настроение и потиснатост. Според съвременните научни изследвания, процентът на хората с оплаквания от болки и тежест в стомаха, киселини или затруднено изхождане значително нараства в последните години, а подценяването на проблема често води до превръщането му в хроничен.

Пазарът буквално е наводнен от хранителни добавки, които подпомагат нормалното протичане на стомашните функции и работата на чревната флора. Не всички от тях имат реален ефект, много хора привикват и спират да чувстват облекчение след продължителното им приемане, а някои от тях имат нежелани странични ефекти. Щандовете в супермаркетите също са препълнени от добре опаковани „суперхрани“, които обещават да донесат бленуваното облекчение, но доколко става дума за реален ефект?

Важният въпрос е – на какво се дължи проблемът?

Специалистите смятат, че причините за всички стомашни неразположения са комплексни:

Нервна почва – усещате ли пеперуди в стомаха си, когато сте нервни или се вълнувате от нещо предстоящо? Ако ви се налага да говорите пред повече хора, не ви ли „присвива“ коремът? Случвало ли ви се е да загубите рязко апетит, ако ви предстои вземане на важно решение или справяне с внезапно възникнал проблем? Точно така, причината е, че психичните процеси, които протичат по време на стрес в организма ни, се отразяват пряко върху функционирането на храносмилателната система.

Неправилно хранене – често забързаното ни всекидневие е причина да пренебрегваме собственото си правила за комфорт на стомаха. Обичаме да се храним с домашно приготвени гозби, бавно и с наслада, в приятна компания и атмосфера. Най-често обаче успяваме просто да хапнем на крак, нещо готово, купено от близката пекарна или още по-зле – в пакетче от магазина. Когато този тип хранене се превърне във всекидневие, тежестта в стомаха е неизбежна.

Липса на физическа активност – освен проблем с тонуса и доста често с килограмите, тя води и до проблеми с перисталтиката. На пръв поглед двете неща нямат връзка, но именно всекидневните упражнения са най-лесният и бърз начин да се справим с подуването, затрудненото изхождане и стомашния рефлукс.

Всички дотук изредени фактори, които влияят на стомашно неразположение, намират решение в йога практиката. Индийската система от дихателни, кондиционни и медитативни упражнения, в комбинация с основните аюрведа принципи на храненето трайно биха могли да елиминират всички стомашни неразположения.

Ето няколко йогистки асана (пози), чието изпълнение отнема само няколко минути на ден, а ефектът им върху вътрешния комфорт на организма е вълшебен!

йога храносмилане

Леко извиване от седеж (Marichyasana) е изключително лесна за изпълнение поза, която има чудесно влияние върху подобряване на кръвообращението в областта на корема. Седнете на земята, и опънете длани върху пода. Краката може да са свити под седалището или изпънати напред. С помощта на опората в ръцете, завъртете торса си последователно в двете посоки с усукване в кръста. Това движение представлява нежен масаж на вътрешните органи, който регулира работата на храносмилателния тракт и най-вече балансира чревните функции.

Поза „Протягащо се куче“ (Uttana Shishosana) влияе благотворно на храносмилателния тракт като разтяга коремната област, повлиява добре спазматични болки и регулира храносмилането.

Поза клек (Malasana) – тази поза помага за разтягането на мускулите в областта на тазовото дъно. Така се стимулира тяхната работа и се облекчава затрудненото изхождане.

Детска поза (Balasana) – още една йога асана, която доказано подобрява храносмилането. Освен чудесен релаксиращ ефект, чрез притискане и „наместване“ на корема според собствените извивки на тялото, тази поза има страхотно отражение върху перисталтиката. Изпълнява се лесно, статична е и е добре да бъде изпълнявана в няколко серии с продължителност от по 2-3 минути. Чудесен избор в началото на деня за „раздвижване“ на червата и подобряване на кръвообращението.

Всекидневното изпълняване на тези няколко пози ще се донесе желаното облекчение в стомаха и ще осигури качествено храносмилане през целия ден. Без лекарства и хранителни добавки, а само с движение!