Блог

Йога при бременни

от в Йога, Здравни съвети март 13, 2020

Бременността е най-прекрасният период от живота на жената, но и същевременно с това изправя пред нея редица трудности. Изискванията към организма се повишават, тъй като трябва да задоволява собствените си нужди, но и тези на растящия в утробата ѝ нов живот. В тялото на майката бързо се развиват най-различни процеси, които неминуемо се отразяват на физическата ѝ кондиция, тонуса, енергията и емоционалнато състояние.

Отдавна дори традиционната медицина е признала ползите на йогата за майката и бебето както в предродилната фаза, така и следродилното възстановяване, което често е по-трудно от самата бременност. Йогата при бъдещи майки е изключително предпочитана и заради справянето с различни проблеми без медикаменти, чиято употреба се избягва в този период.

Йогата за бременни е практика, която всеки инструктор оформя индивидуално според нуждите на жената, с която работи. Разбира се, обособени са различни видове упражнения, чието благоприятно въздействие е доказано в различните етапи на бременността. В първия триместър жените могат да изпълняват почти всички асани от йогата. Във втория и третия обаче не са препоръчителни прекалено прегънатите пози.

За какво помага йогата по време на бременност?

Едни от най-честите проблеми, от които се оплакват бъдещите майки, са свързани с различни болки във врата, раменете, гърба и кръста. Целият този дискомфорт е свързан основно с нарастващата тежест в корема и неправилните пози, които много майки заемат, ходейки или седейки. Бременността, особено когато плодът е по-едър или пък майката по-слаба, може да се окаже сериозно предизвикателство за целия опорно-двигателен апарат. Ето защо лекарите препоръчват редовно движение по време на цялата бременност, освен ако тя не е съпровождана от проблем, който изисква покой.

Отоци, крампи и задържане на вода

Във втория и най-вече третия триместър от бременноста много жени се оплакват от появата на крампи и оток в краката. Крампите се причиняват от внезапно съкращаване/контракция на определен мускул в краката, който временно се задържа в болезнен спазъм. Една от причините това да се случва често при бременните жени е, че нарастващият корем притиска различни нервни окончания в малкия таз, което предизвиква схващания по краката и крампи. Появата им често е причинена от характерния за бременността дефицит на магнезий или калций, а много често и от дехидратацията.
Пракикуването на някои асани (пози в йогата) може да доведе до облекчение в мускулите на краката и да предотврати появата на крампи. Т.нар. „поза гълъб“  например разтяга бедрата, гръбнака, врата, ръцете и раменете, както и долната част на корема и успокоява спазмите.

Киселини и проблеми с перисталтиката (запек)

Всяка трета жена споделя, че страда от състояние констипация или запек по време на бременността. Няма еднозначен отговор какви са причините за това, но се смята, че влияние оказва промяната в различни нива на хормоните в този период, както налягането от нарастващата матка върху коремните органи и червата. Възможно е запекът да се причинява и от приема на таблетки желязо, които често се изписват поради дефицит по време на бременността. Бременните често страдат и от киселини. Причината е забавеното храносмилане по време на бременност. Редовното практикуване на йога, дори за 10-15 минути на ден, помага на бъдещата майка да се справи с тези проблеми. Повечето асани, подходящи за справяне с нередовното изхождане и киселините, са свързани с раздвижване на таза, което е изключително полезно за предстоящото раждане. Така например, поза паун (мюрасана) стимулира храносмилането и и тонизира функцията на червата. Арда Матсиендрасана също е поза, предназначена специално за стимулиране на храносмилането чрез стимулация на панкреаса, черния дроб, далака, бъбреците, стомаха, дебелото черво. Изпълнението на асаните е свързано с усукване и е препоръчително да се прави до втория триместър на бременността или под наблюдение на опитен йога инструктор.

Йогата има комплексно действие върху организма на бъдещите майки, като в първите шест месеца на бременността тя оказва благотворно влияние върху цялостното състояние на организма, а в последните три помага за подготвянето му за предстоящото раждане. Освен изредените вече ползи, йогата допринася за регулиране на кръвното налягане, поддържане на добра еластичност на мускулите, подвижност на ставите и таза и др. Йогата помага за подобряване на концентрацията, която е важен аспект от нормалното раждане. Практикуващата редовни упражнения жена по-лесно се справя с контракциите и физическия дискомфорт. Специалните дихателни практики от йогата (пранаяма) допринасят за по-лесното протичане на раждането, намаляване на усещането за умора и болки в гърба. Не на последно място йогата е извор позитивно мислене и „слънчева” енергия. Моментът на раждането и предстоящите грижи за бебето са свързани с усещане на страх и несигурност, които бързо повличат след себе си различни депресивни състояния. Ето защо поддържане на емоционалния баланс в този момент е важен повече от всякога.