Блог

Как се приемат хомеопатични лекарства (правила за употреба)

от в Здравни съвети, Хомеопатия октомври 17, 2019

Хомеопатията винаги е била алтернатива на класическата медицина. Прилагането й с цел лечението на различни здравословни проблеми през последните десетилетия набира все по-голяма популярност. Около 30% от жителите на Стария континент се лекуват с хомеопатични средства, а над 45 000 лекари са преминали обучения и я използват ежедневно в практиката си, се казва в заключителния доклад на приключилия през ноември 2018 г. у нас първи Международен хомеопатичен симпозиум. Но като всяка самостоятелна дисциплина, така и тази си има свои собствени лекарства, които се различават от класическите и това обуславя спецификата на техния прием.

Всъщност да се лекуваме с хомеопатия е лесно, просто трябва да спазваме някои елементарни правила, каквито често налага и класическата медицина. На първо място хомеопатичните медикаменти не са таблети, а гранули. И второ – те не се приемат с вода (с цел да се глътнат), а се поставят под езика и се оставят там до пълното им стопяване. Препоръчително е да се вземат половин час преди или след хранене, когато устната кухина е чиста. Това означава да не се приемат и течности в същия интервал.

Често се изписва вземането на 1 до 5 гранули на единичен прием, което не трябва да учудва лекуващите се, защото, както се знае, хомеопатичните лекарства представляват многобройни разреждания на изходната субстанция, затова в зависимост от проблема и неговата тежест, лекарят ще предпише 1, 2 или повече гранули. Препоръчително е да се избягва директния допир на препаратите с ръце поради бързото им свойство да се разтварят и окисляват. Вземайте хомеопатичното средство директно от опаковката в устата.

Ако медикаментите са в течна форма, трябва да отмерите с капкомер необходимата доза в пластмасова лъжица или в капачката на шишето и директно да я изпиете, задържайки я за няколко секунди в устата. Някои от течните хомеопатични средства трябва предварително да се активират. Раздрусайте опаковката силно или я ударете няколко пъти в меката част на дланта си, след което вземете лекарството. За да разберете дали лекарството, което са ви изписали, има нужда от активиране, прочетете листовката.

И тук достигаме до най-обсъжданият в хомеопатията въпрос – какво може и какво не може да яде и пие човек по време на своето лечение с хомеопатични медикаменти. Твърди се, че дори трябва да се спазва определена диета, а други поддържат по-общоприетата теория, че не бива да се употребяват кафе, чай, кока-кола, да се спре пушенето, използването на ментова паста за зъби и изобщо всички продукти с ментол и евкалипт, тъй като те действат като антидот на хомеопатичните препарати. В резултат на това дори се продават хомеопатични пасти за зъби, представляващи натурални продукти, в които ментата е изключена, както и всякакви изкуствени оцветители и подсладители, заменени с ксилитол, който е с растителен произход (така че дори и да не сте привърженик на хомеопатията, подобна паста за зъби е много по-био ориентирана към нашето здраве от традиционните). Истината обаче е, че подобни строги изисквания съвсем не са наложителни. Просто трябва да се увеличи интервалът във времето между консумацията на подобни изделия и приемът на хомеопатичния препарат. Защото, както вече бе посочено, гранулите се поставят под езика – тази област е богато кръвоснабдена и по този начин лекарството попада директно в кръвообращението. Ментата, а и други ароматни субстанции, както и кафето, цигарите и пр. упражняват известно съдосвиващо действие, а това може да доведе до забавено или нарушено проникване на медикамента. Ако вместо 30, човек изчака 60 мин., кръвоносните съдове се отпускат и връщат в нормалното си състояние. Изключение прави може би единствено ментолът, който не бива да се взима под каквато и да било форма по време на цялото лечение.

Що се отнася до съхраняването на хомеопатичните препарати, добре е те да се държат на хладно, сухо и сенчесто място, изолирани от силни миризми, готварски печки и всякакви уреди с електромагнитни излъчвания. Естествено в това число попадат и всички компютри, мобилни телефони и др. Ако нямате възможност да спазвате тези изисквания, може да предпазите хомеопатичните си лекарства като ги увиете в алуминиево фолио.