Блог

Корен от джинджифил

от в Китайска медицина, Българско билколечение, Водещи, Здравни съвети ноември 11, 2020

Корен от джинджифил, според Китайската Медицина

В китайската медицина болестите, предизвикани от Вятър със Студ (в конвенционалната медицина това може да е настинка, алергия, инфлуенца, остра респираторна инфекция, едема и др.) се лекуват чрез предизвикване на изпотяване. В билковата комбинация пикантни и топли съставки, които влизат в пикочния мехур (eдин от най-външните меридиани) и меридиана на Белия дроб (обикновено е засегнат от външния патоген) и пряко стимулират Ци и Ян, се използват като водещи билки. Заедно с тях се слагат и такива, които стимулират движението на Ци и Кръвта. Чрез стимулирането на Ци и Ян и отваряне на порите, може да се стимулира изпотяване и съответно изхвърляне навън на Вятъра и Студа от повърхността на тялото.

В тези билкови комбинации най- често влизат Ma Huang (Ефедра), Sheng Jiang (джинджифил), Gui Zhi (клон касия, китайска канела) и други пикантни и топли съставки. По-надолу ще разгледаме корена от джинджифил, който лесно бихте открили в почти всеки магазин, продаващ зеленчуци и подове.

Корен от джинджифил:

Наименование: Sheng Jiang, Rhizoma Zingiberis Recens, Пресен джинджифил

Категория: Топли/ пикантни билки, които освобождават (от патогени) външната част на тялото (екстериора).

Свойства:

 • Вкус: пикантен
 • Температура: топъл
 • Меридиани: Далак, Бял Дроб, Стомах

Доза:

1-10 гр. (дозата е за ден). В случай на припадък и/или гадене и повръщане – 10-20 гр. сок от джинджифил. В тези случаи могат да се поставят 3-10 капки в носа.

Действие:        

 • Освобождава външната част на тялото, предизвиква потене и премахва Студа;
 • Затопля вътрешността на тялото и спира повръщане;
 • Затопля Белия дроб и спира кашлица;
 • Намалява токсичността на някои билки и морската храна;
 • Балансира Хранителното и Защитното Чи, нормализира потокът на Чи в центъра на тялото.

Внимание:

 • Противопоказан при Недостиг във външната част на тялото и спонтанно изпотяване;
 • Противопоказан при излишък от Горещина в Белия дроб;
 • Противопоказан при Горещина в Стомаха с повръщане;
 • Противопоказан при Недостиг на Ин с Празна Горещина;
 • Противопоказан при Влага с Горещина;
 • Да не се приема с Варфарин и други антикоагуланти, защото може да повиши риска от кървене;

Лекува:

Самостоятелно – настинка, хрема, кашлица, хранителни отравяния, загуба на апетит, сутрешно гадене, повръщане.

В съчетание с други билки:

 • За синдром на външно проникване на вятър и студ с главоболие и горни дихателни задръствания комбинирайте пресен джинджифил със стъбло от лук (Cong Bai), корени от ангелика (Bai Zhi) и ферментирала соя (Dan Dou Chi).
 • За сутрешно прилошаване комбинирайте пресен джинджифил с пачули (Huo Xiang) и кардамом (Sha Ren).
 • За повръщане, причинено от Влага в далака и стомаха, комбинирайте пресен джинджифил с пачули (Huo Xiang) и корен от пинелия (Ban Xia).
 • За ревматизъм, мускулни болки и спазми или лумбаго се комбинират пресен джинджифил с корени от нотоптеригиум (Qiang Huo), куркума лонга (Jiang Huang), астрагал (Huang Qi), китайска пищялка (Dang Gui), корени от червен божур (Chi Shao), корени сапошниковия (Fang Feng), женско биле (Gan Cao) и жожоба (Da Zao).
 • За застой на Чи, причинен от студ в стомаха и далака, комбинирайте пресен джинджифил с индийско орехче (Rou Dou Kou), корен от пинелия (Ban Xia) и корени от саусурея (Mu Xiang).
 • При хронична белодробна кашлица се комбинира пресен джинджифил с китайски сливи (Wu Mei), корен от пинелия (Ban Xia), кора от мандарина (Chen Pi) и семена на кайсия (Xing Ren).
 • За Студ в стомаха комбинирайте пресен джинджифил със семена от копър (Xiao Hui Xiang) и корен от пинелия (Ban Xia).
 • За коронарна болест на сърцето, ревматична болест на сърцето, миокардит, аритмия, хипертиреоидизъм или неврастения комбинирайте пресен джинджифил с жожоба (Da Zao), женшен (Ren Shen), женско биле (Gan Cao), сурова рехмания (ShenDi Huang), корени от офиопогон ( Mai Dong), семена от коноп (Huo Ma Ren) и клонки от канела (Gui Zhi).
 • За хармонизиране на вътрешни и външни симптоми, студ и топлина, излишък и недостиг и лечение на свързани симптоми (обикновена настинка, грип, пневмония, лошо храносмилане, нервно изтощение и др.) комбинирайте пресен джинджифил с жожоба (Da Zao), корени от буплурум (Chai Hu ), корен от пинелия (Ban Xia), корени от бял божур (Bai Shao), корени от байкалски шлемник (Huang qin), женшен (Ren Shen), клонки канела (Gui Zhi) и женско биле (Gan Cao).
 • За външен Студ и Вятър при състояние на недостиг в тялото със симптоми като настинка, грип, треска, главоболие, непоносимост към вятър и студ или спонтанно изпотяване, комбинирайте пресен джинджифил с клонки канела (Gui Zhi), корени от бял божур (Bai Shao), женско биле (Gan Cao) ) и жожоба (Da Zao);
 • За състояния като анемия, слабост, умора, нередовни менструации, причинени от изтощение или възстановяване след раждането, комбинирайте пресен джинджифил с женшен (Ren Shen), коренище от атрактилодис макроцефала (Bai Zhu), гъби пория-кокос (Fu Ling), женско биле (Gan Cao), китайска пищялка (Dang Gui), корени от високопланински магданоз (Chuan Xiong), приготвена рехмания (Shu Di huang), корени от бял божур (Bai Shao) и жожоба (Da Zao).
 • За хронична кашлица комбинирайте пресен джинджифил с мед (Feng Mi), семена от перила (Zi Su Zi), сурова рехмания (ShenDi Huang) и кайсиеви семена (Xing Ren).

Забележка:

 • Кората на джинджифил (Sheng Jiang Pi – пикантен и хладен) насърчава уринирането и намалява отока.
 • Може да се използва самостоятелно при навлизане на студ в тялото (начален стадий), отравяне с морски дарове или гадене и повръщане.
 • Засилва циркулацията на Чи, Течности, Слуз и Кръв. Нарича се „Свещената билка против повръщане“.
 • Ако изтръпване и подуване на езика и гърлото се появят в резултат на поглъщане на токсични вещества, веднага изпийте отвара от джинджифил. Когато се готви с риба, тя елиминира рибните токсини.
 • Джинджифилът има широк спектър на употреба и ефектът му е бърз, но не трае дълго. Използва се предимно за предизвикване на потене и изхвърляне на патогени.

В категорията „Топли/ пикантни билки, които освобождават (от патогени) външната част на тялото (екстериора)“ се включват билки, които са насочени към лечение на ранните стадии на заболяванията, които засягат горните дихателни пътища, очите, ушите, носа, гърлото или кожата. Китайската медицина вярва, че външните заболявания като настинки или алергии могат да нахлуят в тялото само ако външният патоген преодолее нашата защитна Чи  (Wei Qi) (нещо като част от имунната система). За да се противодейства на тази инвазия топлите / пикантни билки имат за цел да предизвикат изпотяване и по този начин да изгонят болестта от тялото.

Пресният джинджифил е топъл. Това означава, че помага на хора, които имат твърде много „студено“ в тялото си, макар и с по-малък ефект от билка, която е гореща по природа. Балансът между Ин и Ян е ключова здравна концепция в Китайската медицина. За тези, които имат твърде много студ в тялото си, се казва, че или имат излишък на Ин (защото Ин е студено по природа) или дефицит на Ян (Ян е горещ в природата). В зависимост от състоянието ви пресният джинджифил може да помогне за възстановяване на хармоничен баланс между Ин и Ян.

Вкусът на пресния джинджифил е пикантен. Това според теорията на „петте елемента” в китайската медицина показва действието на билката в организма. Леките и пикантни съставки като пресен джинджифил стимулират циркулацията на Ци и телесните течности.

Вкусът определя и към кои органи и меридиани се насочва основното действие на билката. Пресният джинджифил е насочен към далака, стомаха и белия дроб. В Китайската медицина далакът (панкреасът) подпомага храносмилането, създава Чи (хранителната), подпомага кръвотворенето  (чрез Чи) и метаболизма на течностите в организма. Стомахът от друга страна е отговорен за приемането, преработването и разделянето на приетата храна и течности. Той също така има за задача да насочва преработените хранителни вещества към тънките черва. Белите дробове осъществяват дишането и чрез него създават друг вид Чи, което заедно с Чи, създадено от далака (от храната) подхранват тялото. Те движат и регулират течностите в тялото.

Тази статия е само за информация на любознателните. Всяко лечение трябва да се предписва и следи от специалист. В действителния живот нещата обикновено не са толкова лесни и прости, колкото изглеждат в описанието, диагностиката и лечението на различни заболявания.

Използвани източници: americandragon.com; tcmwiki.com; meandqi.com; Yifan Yang- „Chinese herbal formulas, treatment principles and composition strategies“.