Блог

Лечение с мента според ТКМ

от в Китайска медицина ноември 13, 2019

Традиционната медицина от векове е прозряла силните свойства на ментата. Тя се използва за лечение на заболявания в широк спектър – на храносмилателната система, горните дихателни пътища, бъбреците, кожата, централната нервна система и др. В последните десетилетия науката обръща все по-сериозно внимание на възможностите, които крият лечебните растения. Ментата, както много други представители на растителния свят, е обект на изследвания. Проучванията показват, че билката има силно действие срещу различни микроби, дрожди и насекоми. Справя се много добре с унищожаването на някои болестотворни бактерии, стопира растежа на колониите на други като Ешерихия коли, а също така понижава резистентността към антибиотици на някои микроорганизми. Последното може да се окаже от ключово значение, тъй като прекомерната употреба на силни лекарства с времето е направила част от бактериите практически неунищожими със съществуващите към момента средства.

Ментата може да се използва по различни начини в зависимост от заболяването – като чай, студен, спиртен или маслен извлек. Най-голяма концентрация на полезни вещества има в етеричното масло. То има най-силно действие в борбата с различни бактерии и показва добри противогъбични функции. Етеричното масло обаче крие и по-голям риск от странични ефекти, затова при по-продължителен прием се препоръчва ментата да се пие под формата на отвари с различна концентрация. Чаят е достатъчен, за да помогне при стомашно-чревни разстройства, възпаления на гърлото, устната кухина и горните дихателни пътища. Освен това има по-добро антиоксидантно действие спрямо етеричното масло.

Ментата намира приложение и в традиционната китайска медицина. На китайски билката се нарича Bo He. Влияе на меридианите на белия и черния дроб. Използва се при проблеми със зрението, главоболие, рани в устата, рубеола, морбили, за облекчаване на сърбежа и като средство, предизвикаващо изпотяване. Прилага се за лечение на настинки от типа Вятър – Горещина, които се характеризират с болки в гърлото, усещане за топлина, независимо дали има треска или не, зачервяване, жълт или зелен цвят на сополите и храчките. Като цяло се смята, че ментата помага най-вече върху ранните степени на заболявания на горните дихателни пътища. Пикантният и лют вкус на билката определят и начина ѝ на действие чрез разширяване на порите и увеличаване на потенето. По този начин болестта излиза от тялото и не може да влезе по-дълбоко в организма.

Според традиционната китайска медицина ментата има свойството да освобождава Екстериора и да разпръсква вятър-горещината от тялото. Премахва симптомите на настинка от главата, очите и гърлото и подпомага изхвърлянето на токсините чрез кожата. Ментата спомага за поддържане на баланса между Ин и Ян в човека, освен това има роля в циркулацията на Чи и телесните течности. Неслучайно тя е свързана именно с меридианите на черния и белия дроб. Първият отговаря за движението на енергията Чи, а вторият е важен елемент от процеса на създаване на Чи и телесни течности, които подхранват организма.

Източните специалисти смятат, че препоръчителната дневна доза мента варира между 3 и 10 г. Добре е да се комбинира с други билки в зависимост от заболяването, което се лекува. Проучванията показват, че за да се намалят страничните ефекти от употребата на мента, е добре тя да не се приема в сурово състояние, а след като е преминала някаква термична обработка. Според някои източници дори е по-добре да се суши във фурна с цел да се намалят рисковете за развитие на проблеми с черния дроб и стомаха. Някои от противопоказанията за прием на мента според китайската медицина са, когато човек изпитва обща отпадналост и слабост с потене; има горещина в тялото си от недостиг на ин със спонтанно потене;  кърмещи майки, защото може да намали кърмата.