Блог

Медитация

от в Индийска медицина, Биоенерготерапия, Древни китайски практики февруари 27, 2020
Какво представлява медитацията

Медитацията е ежедневна практика и съществен компонент в източните учения, с която тренираме ума, един от методите за достигане до т.нар. нулева точка на съзнанието, където постигаме по-добро физическо, емоционално, духовно и умствено развитие. Жителите на далечния Изток я практикуват вече повече от пет хиляди години. 

Съществуват безброй варианти за постигане на умствена релаксация и покой. Има и различни техники, които са предназначени за по-добра концентрация, контакт с духовни водачи и учители, канализиране на собствената ни енергия. По-разпространена техника в Европа е чрез визуализация. Една от може би най-достъпните форми пък в България е медитацията на Шестнадесетия Кармапа. Тя е изцяло под формата на „представяне“. Разбира се няма как да се очаква, че още от първия път ще успеем да „видим“ онова, което водещия на медитацията ни казва, а също така обикновено след първия път се чувстваме по-скоро уморени, отколкото релаксирали, макар че на всеки му действа по индивидуален начин. Някои по-напреднали и уверени в себе си практикуващи дори си създават собствени медитативни техники, гледайки дълго време в пламъка на свещ, наблюдавайки най-малките капки вода, докато са до река или друг вид естествен воден басейн, за да могат „набързо“ да отпочинат и продължат деня си с усмивка и релакс. 

Тренировката на съзнанието не е обвързана със седене в поза лотос и просто мълчание без никаква мозъчна активност. Най-важната и трудна част в нея е да оставим мислите си просто да отминават, наблюдавайки ги как си отиват от нас. С течение на времето и с продължителна практика, ние се учим да не оставяме никоя наша мисъл да прекъсне процеса, който извършваме със себе си. При достигане на най-високи нива на самоконтрол и себепознание можем да останем в пълен покой и да контролираме съзнанието си по такъв начин, че в него да не премине дори и една мисъл. 

Все пак различните школи предлагат различни форми на практикуващия, за да осъзнае собствения си потенциал и да постигне просветление. Медитацията невинаги е и визуализация или пълна липса на мисли, но крайните резултати са успокоение на ума и дълбоко прозрение, а достигането до тях може да бъде и чрез говорене, ходене, различни упражнения, пеене и други. В някои школи като Дзен, Махамудра и Ваджраяна всички ежедневни действия се превръщат в медитация.

С какво е полезна медитацията

Търсейки отговора на този въпрос, се сещам за един мой познат, който е насочил ежедневието си изцяло към медитация, йога, цигун, винг чун и въобще дните му са изпълнени с всевъзможни тренировки както на ума, така и на тялото. Срещнах се с една от ползите, които му даваше ежедневната практика на ума, в един леден зимен ден. Навън беше нечовешки студ, той беше просто с тънко яке, а щом се здрависахме, ръцете му горяха. С дългогодишна практика той се беше научил да контролира тялото си и не усещаше студ. Разбира се това беше само една от „супер силите“ му. По-интересното и важното е, че абсолютно всеки един от нас има възможност и е напълно реално да достигне същото, а защо не и по-високо ниво, практикувайки ежедневно. 

Очакваното развитие в нас е предотвратяване на стреса, освобождаване от натрупания, понижаване на високото кръвно налягане, намаляване нивата на лактоза в кръвта, намаляване или пълно премахване на болки от натрупаното напрежение като главоболие, язви, безсъние, увеличаване производството на серотонин, създаване на по-силна имунна система. Прави ни емоционално устойчиви, развива съзнанието, личната трансформация, повишава интуицията, креативността, дарява ни с по-ясен ум и още много, произлизащи от гореспоменатите.

Защо някои хора не обичат или не могат да медитират

Не познавам човек, който да не може да медитира. Познавам обаче много хора, които просто нямат желание, посетили са веднъж водена медитация и не са усетили „нищо“ (което, както споменах по-горе, е напълно нормално) или практиката им се е сторила съмнителна, тъй като по нашите географски ширини не е прието да издаваме или да чуваме звуци като „Ом“ или „Аум“. И, разбира се, това е техен личен избор. Все пак хората се раждаме на различно ниво, попадаме в различни среди и в никакъв случай не е необходимо всички да се втурваме по йога студиа и медитации по различните центрове, но е задължително да се спомене, че тези практики са за абсолютно всеки, който има желание да се самоусъвършенства и да води по-хармоничен начин на живот. Ако се смятате за твърде енергични и не може да си представите да седите толкова време на едно място, то имайте предвид че много по-дейни от вас хора практикуват и успяват да останат неподвижни, защото медитацията не е никак скучен процес.