Блог

Натурални средства за лечение на гастрит

от в Здравни съвети, Българско билколечение, Водещи март 23, 2020

Гастритът е заболяване на лигавицата на стомаха. Не е толкова сериозно, колкото язвата или рака на стомаха, но въпреки това предизвиква болка и сериозен дискомфорт. Има остра и хронична форма, като и в двата случая става дума за развитие на възпалителен процес. Предразполагащи фактори за гастрита са инфекции, причинени от бактерии, честа употреба на алкохол и лютиви и мазни храни, шоколад, боб и др., както и прием на нестероидни лекарства като аспирин. Стресът е една от водещите причини за проблеми със стомаха, включително и за появата на гастрит. За лечение на заболяването е необходимо да се понижи киселинната секреция в стомаха. Това може да стане чрез подходяща диета и, разбира се, с някои медикаменти. Много от тях, обаче, носят само временно облекчение и крият сериозни странични ефекти.

За щастие, в билковата аптека могат да бъдат открити различни растения, които се прилагат за лечение на стомашно-чревни възпаления, при които има колики и болка, каквото заболяване е и гастритът. Тук най-често се включват етерично-маслени видове, чието терапевтично действие се дължи на терпентинови или фенилпропанови съединения в състава им. Сред тях са ментата, чубрицата, риганът, градинският чай (салвия) и кимионът, които съдържат монотерпени и много добре повлияват възпаления от различен характер в устната кухина, стомаха, червата и белите дробове. При възпаление на лигавиците с добър ефект е лайката, която е богата на сесквитерпени.

Растенията, съдържащи масла, могат да се използват по различни начини, в зависимост от проблема – като типичните извлек, запарка за инхалации, промивки, гаргара и чай, или като вече отделени етерични масла. Когато говорим за лечение на заболявания като гастрит, най-честата употреба е през устата под формата на чай.

Вече стана ясно, че лайката е с отлични свойства при лечение на възпаления. Не случайно тя е една от най-препоръчваните билки при алтернативно лечение на гастрит. Освен етерично масло, което подпомага храносмислателната система, тя има противовъзпалително, антибактериално и болкоуспокояващо действие. Важно е, при приготвяне на чай, билката да не се вари, защото ще загуби полезните си свойства, а само да се запари за десетина минути. Отвара от лайка може да се пие няколко пъти дневно.

Същото важи и за чая от мента. Когато говорим за лечение на възпаление на лигавицата, се използват единствено листата на тази ароматна билка. Те са достатъчно богати на етерични масла и оказват противовъзпалителен ефект върху лигавицата на стомаха. Освен това чаят от мента намалява гаденето, лошото храносмилане и киселините.

Семената от карамфил и копър също имат добър ефект върху острия или хроничния гастрит. И двете билки намаляват киселинността на стомашния сок и облекчават възпалената лигавица. Копърът има и спазмолитичен ефект и отпуска мускулите на стомашно-чревния тракт, което допълнително облекчава състоянието при гастрит.

И тук комбинацията от различни билки дава добри резултати. Една изпитана рецепта включва по 10 гр. от билките лайка, бял равнец, пелин, мента и салвия. 2 с.л. от тях се запарват в чаша вряла вода за 30 мин. Отварата се пие гореща по половин чаена чаша два пъти на ден преди хранене. Освен при гастрит, тази комбинация може да се използва и при ентероколит.

При хроничен гастрит са подходящи билки с газогонен и спазмолитичен ефект. Чай с такива свойства може да се приготви като в 400 мл. вряща вода се сложи 1 чаена лъжичка смес от следните билки: 18 гр. лайка, 1 гр. камшик, 11 гр. резене и 20 гр. мента. Всичко се вари за около 20 мин. и се пие три пъти дневно. При нужда може да се взема и през нощта.

И накрая, една рецепта останала от Учителя Петър Дънов, която едновременно се понася леко от организма и облекчава гастритните болки – равни части цвят от лайка, листа от мента и стрък от пелин се смесват предварително. 2 с.л. от билките се накисват в 600 мл. вряла вода за 20-30 мин. Отварата се прецежда и се пие по 100 г три пъти дневно 1 час преди хранене.