Блог

Подсилване на имунитета от д-р Пан

от в Здравни съвети, Акупунктура, Водещи, Китайска медицина март 24, 2020

Практиката на д-р Пан за имунитет

Тези дни се обърнахме към един от малкото специалисти по китайска медицина в България – д-р Пан, да сподели дали може с акупунктура да се подсили имунната система и каква е неговата практика в тази област. Д-р Пан е повече от 28 години в България, преди това е бил 2 години в Русия и 10 години в Китай.

Ето какво разказа той за неговата практика в тази област:

Акупунктурата може да подсили имунната система, може да я модулира, ако е хиперактивна, както и да пребори много и различни видове болести. В китайската медицина понятието имунна система може да се отъждестви с понятието „Чисто /здраво/  ЧИ /Zheng Qi/.  Като холистична медицина, китайската разглежда човека като цяло. Ако Ин и Ян са достатъчни и в баланс, то и имунната система ще е силна и човек ще е напълно здрав. В Китайската медицина има много видове Чи, които имат свои функции и всички заедно отговарят за здравето на човек.

Съвсем накратко ще разгледаме Защитното Чи /Wei Qi/, което е и първата преграда пред външни нашественици /патогени/. То циркулира по периферията на тялото и защитава повърхността му, като кожа и мускули, контролира отварянето и затварянето на порите, овлажнява кожата и космите, регулира температурата на тялото. Част е от Янг Чи /Yang Qi/. Ако то е обилно и силно – външни патогени трудно навлизат в тялото, ако е слабо – често хващаме настинки, бактериални и вирусни заболявания и др. Повишената температура при заболявания от външни патогени, като правило е проявление на борбата между лошото и доброто, патогена и Защитното Чи.

Но тъй като пълното обяснение на Имунната система от гледна точка на Китайската медицина би заело томове материали, да преминем към точките, които използвам най-често. Обръщам внимание, че в Китайската медицина лечението е строго специфично за всеки отделен човек и изборът на точки, зависи от конкретните синдроми, които той проявява.

  1. ДаДзуй (DaZhui, Du14)- мокса
  2. ФънМън FengMen, Bl12- игла
  3. ФейШу FeiShu, Bl13- мокса
  4. ШенДзу ShengZhu Du12- игла
  5. ХъГу HeGu LI 4- игла

Точки акупункура гръб Точки акупункура ръка

Всеки специалист си има собствен метод за избор на точки. За всеки човек комбинацията може да е различна, а игли могат да поставят само обучени специалисти.