Блог

Портокалите борят стрес и сухата кашлица

от в Здравни съвети, Водещи, Китайска медицина март 21, 2020

Портокалите са типични плодове за зимната трапеза. Ароматът им се свързва с празници, топлина, уют. Косумира се както месестата част, така и обелките, ако разбира се не са обработвани с вредни бои и химикали. Портокалите не са типични за българските ширини, но са толкова вкусни и полезни, че са станали нещо обичайно за всеки дом. Те са богати на витамин С, а всички знаем колко е полезен той за целия организъм. От една страна, подсилва имунната система и подпомага борбата с вирусите и бактериите, а от друга – предпазва от инфекции. Освен това е важен за усвояването на желязо и за образуването на колаген.

В портокалите има още т.нар. цитрусова киселина, която бори успешно стреса и депресията. При нервни проблеми се препоръчва запарване на няколко портокалови листа в чаша гореща вода. При заболявания на пикочната система, полезен е прясно изцеденият портокалов сок. Той може да облекчи и състояниянието при ангина. Портокалите са богати и на  магнезий – елемент с много свойства и изключително значение за организма. В западната медицинска култура портокалите са смятани за мощен антиоксидант, който прочиства тялото и засилва съпротивителните му сили. Консумацията на портокали овлажнява кожата. Приема се, че могат да действат успешно против бръчки, тъй като активират циркулацията на кръвта. За такива козметични цели може да се пие сок, но може и пулпата на плода да се налага директно върху кожата на лицето за около 15 минути.

И ако в западния свят единственото противопоказание на портокалите е заради тяхната евентуално обработвана с вредни вещества кора, то китайската медицина гледа на тези плодове доста по-детайлно. Така например, портокалите /плода/ няма да се отразят добре при заболявания с храчки и влажна кашлица, защото самите те създават патогенна влага и най-много да засилят това състояние. При свръхактивна имунна система, причинена от твърде много топлина и влажност, портокалите трябва да се избягват, както и при мигрена. Според ТКМ, тези цитрусови плодове могат да влошат високия холестерол и високото кръвно налягане.

Портокалите обаче са полезни при суха кашлица. Освен това повишават апетита, утоляват жаждата, насърчават телесните течности и разтварят слузта в организма. Известни са със способността си да тонизират енергията Ин и да насърчават циркулацията на Чи. В древните китайски медицински текстове пише, че портокалите навлизат в белия дроб и стомаха.

Като средство за разтваряне на храчките се използват корите на портокалите, които се събират от зрели плодове в края на есента, след което се сушат. При енергиен застой се препоръчва отвара от 12 г портокалова кора /chen pi/, 6 г джинджифил /sheng jiang/ и 2,5 г джъ шъ /zhi shi/, което е незрял горчив портокал. Съставките се заливат с 500 мл вода и се варят на слаб огън, докато от течността останат 250 мл. Отварата се разделя на две порции и се пие в рамките на деня. Помага за регулиране на циркулацията на енергия, облекчава задуха и повръщането.

При употреба на портокаловите кори обаче е изключително важно да се използват само такива, които не са третирани с бои и други химикали. За съжаление, голяма част от цитрусовите плодове на българския пазар са обработвани с вредни за човека вещества, което прави полезните кори напълно негодни за употреба.