Блог

Рецепти за спокоен сън

от в Българско билколечение, Здравни съвети ноември 13, 2019

Безсънието е сериозен проблем с големи и негативни последици, а постигането на здрав и спокоен сън може да бъде доста дълъг и труден процес. Първата стъпка към това е елиминирането или поне намаляването на всякакъв стрес в ежедневието. Колкото по-малко са напрежението, тревожността и нервността, толкова по-лесно организмът може да се отпусне и да заспи. Има билки, които помагат това да се случи. Такива са маточината, валерианата, лавандулата, хмелът, лайката, пасифлората и др. Но за да се отключи силата им, е важно как ще бъдат комбинирани помежду си и приготвени. Точно тук се намесват билколечителите, които успяват да извлекат най-ценното от природата и да го поднесат в чаша топъл чай. А ние събрахме на едно място някои от най-ефикасните и изпитани рецепти срещу безсъние.

  • Съставки: по 50 г маточина, хмел и иглика.

Всички билки се нарязват на ситно и се смесват добре. Вземат се 3 с.л. и се варят в литър вода за 10 минути. Отварата се пие студена три пъти дневно – по 1 винена чаша преди закуската и обяда, както и вечер преди лягане.

 

  • Съставки: 10 гр. лайка, 10 гр. цвят от момина сълза, 20 гр. резене, 30 гр. листа от мента, 40 гр. корени от валериана.

Билките се смесват и 1 ч.л. от тях се запарва в 250 мл. вода. Дневно се пият 2-3 чаши от този чай.

 

  • Съставки: равни количества маточина, стръкове мащерка, шишарки от хмел и корени от валериана.

Всичко се наситнява и се смесва. 2 с.л. се заливат с половин литър вряща вода и се запарват между 45 и 50 минути. Отварата се прецежда и се разделя на 4 дози. Пие се преди ядене сутрин, обед и вечер и преди лягане.

 

  • Съставки: равни количества валериана, риган, маточина, бял равнец и шишарки хмел.

Две супени лъжици билки се запарват с 500 мл вода. Престояват 30 минути и след прецеждане се пият 4 пъти дневно по 1 винена чаша.

 

  • Съставки: 40 гр. комунига, 50 гр. дилянка, 50 гр. коприва, 60 гр. слез и 50 гр. маточина.

2 с.л. се варят за 5 мин. в половин литър вода. Пие се по 1 винена чаша 3 пъти на ден.

Сами по себе си отделните билки също имат добър ефект при лечението на безсъние. Ванга препоръчва 2 с.л. маточина да се залеят с 500 мл. вряща вода и да престоят близо час. Сместа се прецежда и се изпива на 4 пъти – преди всяко основно хранене и 30 мин. преди сън. Помага и отвара от хмелови шишарки, която се приготвя като 2 с.л. билка се залеят с половин литър вода и се запарят за час. След прецеждане, течността се разделя на 4 и се пие по същата схема като маточината. Валерианата е билка, с която не бива да се прекалява, тъй като може да предизвика странични ефекти. Може обаче да се използва умерено по същата схема като хмела и маточината. Ако се налага по-дълго лечение, е необходимо на всеки няколко дни да се прави почивка от три дни.

Може да се използват и семена от копър, като 1 с.л. се запарва в 300 мл вода за 1 час. Пие се по 100 мл три пъти дневно. Индришето в комбинация с мед също помага срещу безсъние. За да се приготви тази рецепта са необходими 20 ситно нарязани листа от индрише, които се сместват с 250 гр. мед. Взема се по 1 с.л. два пъти на ден и би трябвало сънят да се подобри значително и дори да се възстанови напълно след седмица прием.

Допълнително може да се използва зелен хмел, който се поставя в калъфката на възглавницата. Той има свойството да успокои организма и да подобри съня. Същото се отнася и за ароматите на лайката и лавандулата.