Блог

Салвията подпомага регенерацията

от в Здравни съвети, Българско билколечение, Водещи, Китайска медицина април 4, 2020

Салвията е билка с много ползи и се прилага за най-различни заболявания. По нашите ширини билкарите я препоръчват при стомашни и бъбречни проблеми, главоболие, депресия и менструални проблеми. Градинският чай, както още се нарича тази билка, намалява ферментацията в организма и се изпозлва при лошо храносмилане, подуване и газове. Показва добър ефект за намаляване на симптомите на менопаузата. Добре действа и при голям диапазон кожни проблеми – от акне до гнойни рани и инфектирани екземи. В тези случаи се прилага външо. При вътрешен прием, освен останалите ползи, е доказано, че подобрява паметта и цялостното състояние при заболявания като Алцхаймер и деменция. В зависимост от проблемите, които трябва да лекува, салвията се дозира и приготвя по различен начин. Най-често се препоръчва под формата на отвара, но предписанията за прием могат да са коренно различни. При всички случаи обаче е добре да се следват съветите на билколечителите, защото салвията не е напълно безопасна. Може да предизвика аборт, да спре лактацията, да причини запек, а в някои случаи градинският чай пречи на усвояването на желязо. Не се препоръчва за хора, които страдат от епилепсия, хипертония и остър нефрит.

Салвия – ползи и противопоказания

Салвия

Има няколко вида градински чай, които са известни под името салвия. В Европа и западния цвят като цяло се използват едни растения и части от тях, а на Изток – други. В традиционната китайска медицина се прилагат корена и коренището на салвията, които се наричат дан шен (Dan Shen).

Салвия

Билката не е била широкоизползвана в древността, но днес е едно от основните лечебни растения в ТКМ. Присъства в множество формули, понякога като ключова съставка. Причината за това е, че салвията е ценна и жизненоважна за кръвта, защото я ускорява, движи и регулира транспортирането ѝ. Подходяща е при застой, тъй като има свойството да разблокира меридианите. Разсейва застоя и подпомага регенерацията. Предписва се при нередовна менструация, дисменорея, аменорея и следродилна болка в корема. При менструални проблеми салвията (Dan Shen) обикновено се изписва в комбинация с ядковидна трева (Xiang Fu), корен от ангелика (Dang Gui) и корен от божур (Shao Yao). В случаите на следродилна болка се приема задно с корен от ангелика (Dang Gui), корен от високопланински див магданоз (Chuang Xiong) и изпражнения от летяща катерица (Wu Ling Zhi).

Салвията е горчива, малко стипчива и леко студена. Проявява терапевтичните си действия най-вече в меридианите на сърцето и черния дроб. Китайската медицина я използва при лечение на дългогодишна болка в реберната кост и сърдечно-съдови проблеми, както и при заболявания, причинени от застой, травми, подуване и болка, тъй като може да отпусне ставите и да успокои болката. Билката изчиства сърдечния огън, охлажда кръвта, успокоява ума, неспокойството и сърцебиенето. При болка в сърдечната област обичайно се комбинира със сечуански ловаж, цветен прашец, изпражнения от летяща катерица и коренова грудка от куркума. При стомашни и коремни болки се приема заедно с плод амомус и сандалово дърво. Съвременните лекари по ТКМ използват салвията и при сериозни заболявания като коронарна болест, инсулт, атеросклероза, миокардия, хроничен хепатит, чернодробна цироза и кожни проблеми.

Препоръчителната дневна доза салвия е 9-15 грама, а при някои възпалителни заболявания, включително вирусен хепатит, може да стигне до 20 грама, някои източници  посочват дори 30 г. Самата билка има сравнително ниско ниво на активни съставки,  трудноразтворими във вода, което предразполага към употребата на по-високи дози. Все пак не се препоръчва при бременни жени, както и при хора, които приемат антикоагуланти и антитромбоцитни средства.