Блог

Соленият вкус в Аюрведа

от в Индийска медицина ноември 12, 2019

Соленото е единият от шестте вкуса според Аюрведа. Подходящ е за всички доши, но в малки количества. Най-добре се понася от Вата, но и хората с такава индивидуална конституция не бива да прекаляват. Солта помага на всички останали вкусове да изпъкнат и усилва аромата им. Едновременно с това има толкова интензивен вкус, че в зависимост от съотношението, може да ги неутрализира и засенчи. Създаден е от елементите Вода и Огън, затова и основното му действие е загряващо, макар и не прекалено силно изявено. Соленото намалява Вата, но увеличава Питта и Кафа. Важно е да се използва само в количества, които подкрепят баланса, защото иначе е в състояние да наруши всички доши.

Почиства телесните тъкани и активизира храносмилането. Действа отпускащо и слабително. Също както и киселият вкус, увеличава слюноотделянето и овлажнява. Спомага за електролитния баланс и подобрява усвояването на минералите. Соленият вкус е най-силно свързан с бъбреците, но засяга и кръвта, мускулите, мазнините и нервната тъкан. Действа още срещу спазми, отхрачващо и противовъзпалително. Насърчава растежа, мускулната сила, успокоява нервната система и помага за предпазване от тумори. Важен е за плазмата, защото изчиства каналите на тялото, предотвратява сковаността и засилва духа. Помага при проблеми като депресия, тъпота, и липса на креативност. Ако се използва външно, солта помага за изтегляне на излишната вода и токсини от тялото, като така облекчава подуването, възпалението и по-бързото заздравяне на раните.

Соленото се свързва със смелост, увереност, ентусиазъм. Когато обаче е прието в излишък, предизвикава редица негативни емоции като изкушение, пристрастяване, прекалена привързаност, алчност, притежателност и раздразнителност.

Може да доведе до задържане на течности, увреждане на кръвта и кожни заболявания, в това число обриви и пъпки. Не е изключено да предизвика язва, високо кръвно и възпаления от различен характер. Прекаляването със соления вкус може да задържи натрий, което да сгъсти кръвта и да стесни кръвоносните съдове. Излишната сол води до прекалена жажда, подуване, отоци. Влошава сетивните възприятия, увеличава риска от припадъци, чревни възпаления, повръщане, безплодие, бръчки, плешивост и побеляване на косата. Загряващият ефект на соления вкус може да причини прегряване и чувство за парене, което е особено характерно за Кафа и Питта.

Соленият вкус е присъщ за всички видове сол – трапезна, морска, хималайска, каменна. Съдържа се в морските водорасли, черните маслини, соевия сос, рибата тон, изварата и соса тамари. Много от зеленчуците също са богати на естествена сол. Такива са доматите, краставиците, тиквичките, целината.

За разлика от останалите видове, каменната сол действа не загряващо, а охлаждащо. Тя се препоръчва особено много за Питта доша. Съдържа разнообразно съдържание от минерали, които помагат да се минимизират опасностите от прекомерната употреба на солени храни. Каменната сол се счита за превъзходна и е високо ценена в Аюрведа.