Блог

Терапия Нася

от в Индийска медицина ноември 13, 2019

Нася (Nasya) е една от основните терапии за лечение в Aюрведа. Прилага се най-вече при проблеми в синусите, но може да се използва при всякакъв тип заболявания на ушите, очите, обонянието и вкуса, а също и при главоболие и алергии. Препоръчва се за детоксикация в областта на главата. Терапията подхранва мозъка и усилва зрението, слуха, обонянието и вкусовите усещания. Най-общо представлява поставяне на лечебни вещества в ноздрите и изхвърляне на натрупаните токсини през носа. Нася е една от петте процедури в Панчакарма, която пречиства в дълбочина тъканите на тялото и детоксикира организма.

Според Аюрведа именно носът е вратата към съзнанието и води до нашата вътрешна аптека. Медикаментите, които се поставят в носа, засягат ума и разположената в него прана вата. Тази разновидност на Вата доша отговаря за нашите възприятия и определя вида на впечатленията, на които сме склонни да се поддаваме. Тя отговаря за сензорните и двигателните функции, управлява ума, паметта, концентрацията и интелекта. Когато прана вата е нарушена се объркват всички тези дейности и се появяват главоболие, конвулсии, загуба на памет и намалена сетивност.

Нася започва с масаж или прилагане на пара върху лицето, челото, главата, ушите и шията. След това се пристъпва към същината, а именно поставянето на топло лекарство последователно в двете ноздри. Медикаментът може да бъде под формата на масло, сок или прах. Изпълнява се като човек легне назад с наклонена глава и във всяка ноздра се слагат капки от лечебното вещество. Диша се дълбоко, за да навлезе медикаментът и се остава в легнало положение за поне 5 минути. След поставянето му се масажират внимателно стъпалата, рамената, шията, ушите и дланите. Лекарствата, които влизат в организма чрез ноздрите, достигат нервната и кръвоносната система около носа. Прочистват от заболявания и отпушват околните канали.

Терапията се прилага при скованост или болка в главата, шията или челюстта. Подходяща е и при пристъпи на мигрена, синузит или запушване на носа. Помага при проблеми със зъбите и венците, както и при заболявания на гърлото като тонзилит, зачервяване, фарингит и др. Добър ефект има и при изтръпване на лицето, речеви нарушения, пареза, припадъци и др. Ако трябва да обобщим, може да се каже, че терапията Нася помага за различни заболявания, които засягат части на тялото над ключицата. Лечебните масла и прахове, приети през носа, директно влияят върху мозъка. Терапията има благоприятен ефект върху различни мозъчни центрове, които отговарят за болката, стреса и настроението.

Нася е противопоказна за деца под 7 години и възрастни над 80 години. Не се прилага по време на бременност или менструация, както и непосредствено преди душ или упражнения. Необходимо е да има поне 1 час разлика между тези дейности и терапията. Важно е стомахът да не е пълен, но болният не трябва да изпитва глад или жажда. Трябва да бъде в сравнително добро физическо състояние – без диария, изтощение, интоксикация, треска или в момент на тежка скръб.