Блог

Ябълките чистят токсините и подпомагат белите дробове

от в Водещи, Здравни съвети, Китайска медицина март 21, 2020

„Една ябълка на ден държи доктора далеч от мен”.

Сигурно сте чували тази поговорка, която всъщност е с уелски корени и започва да се използва в края на 19-и век.

Ябълките са познати на човечеството от поне 10 хиляди години. За пръв път диви ябълки са се появили на територията на днешен Казахтан, на запад от планината Тяншан. По-интересна обаче е историята за това как са се разпространили по света. И тук връзка има Древен Китай или по-точно Пътят на коприната. По легендарния маршрут от Китай до Европа са пътували хиляди търговци. Минавайки през Казахстан, те вземали от дивите ябълки, ядели ги и хвърляли огризките и семките по пътя си. Така във все повече територии израстват ябълкови дървета. Стигайки до Европа, Сибир и Кавказ казахстанските ябълки се кръстосват с местните за тези райони киселици. Постепенно се стига до познатите ни днес плодове, от които има над 7500 различни сорта.

Много проучвания са правени за ползите за здравето от консумацията на ябълки. Според австрийски учени една ябълка дневно снижава риска от ранна смърт с 35%. Самото изследване е проведено в рамките на 15 години, а участие в него са взели близо 1500 жени на възраст между 70 и 85 години. Според други учени, ябълките са толкова полезни най-вече заради голямото количество фибри в състава им. Освен това те понижават кръвното налягане и холестерола. Последното се дължи на пектина, който се съдържа в ябълките, както и в други плодове. Той може да понижи концентрацията на холестерол с 20%, намалява кръвната захар, подобрява функцията на дебелото черво като забавя храносмилането и изпразването на стомаха. Така създава усещане за ситост. Пектинът в ябълките действа още като детоксикатор, защото подпомага изхвърлянето на тежките метали от организма. В по-големи количества укрепва кръвоносните съдове, зъбите и ноктите, противодейства на атеросклерозата, помага при онкологично лечение.

В състава на ябълките има редица ценни вещества като магнезий, калий, калций, фосфор,витамин С и така важните флавоноиди. Те могат да бъдат намерени в кората на плодовете. Богати са на почти всички витамини от група Б, с изключение на Б12 и фолиева киселина.

В източните култури свойствата на ябълките също са признати много отдавна. Според традиционната китайска медицина този плод има основно действие спрямо меридианите на белите дробове, сърцето и червата. Подпомага секрецията на телесна течност и овлажнява белия дроб. Всъщност ябълките според китайската медицина са особено полезни за белите дробове. Една ябълка дневно може да предотврати влошаването на работата на дихателните органи, а от там да подобри и състоянието на кожата и лигавиците, които са пряко свързани с белите дробове и тяхната енергия Чи.

Ябълките се предписват при безпокойство, за стимулиране на апетита и като средство срещу махмурлук. Ценните плодове укрепват червата и са изключително полезни за стомаха. Използват се и при диария. При такова състояние се препоръчва през деня да се яде задушена ябълка. Приготвя се като се премахва сърцевината на плода, а остатъка се реже на едри парчета. Запарва се за 15 минути и се изяжда.

 Ябълките още насърчават растежа и развитието при децата и изчистват натрупаните токсини. Тонизират черния дроб и се отразяват благотворно на сърцето. За всички изброени проблеми и състояния могат да се приемат цели или под формата на сок.

Листата от ябълки също са част от ТКМ. Свързани са с меридианите на черния дроб и бъбреците. Охлаждат кръвта и премахват токсичността от организма. Използват се при състояния на треска, нередовна менструация, следродилни припадъци, свързани с анемия  и язви, като се приемат между 30 и 60 грама дневно. Може да се прилагат и външно като свежи листа се начукват и се поставят върху кожата.