Блог

Духовното израстване Цигун (част 2)

от в Древни китайски практики, Водещи март 15, 2020

Светослав Сомов е ученик на световнопризнатия Цигун грандмайстор Чън Сяоуан, асоцииран е към фамилия Чън в 20-то поколение от грандмайстора. Основател и ръководител на Световната Чън Сяоуан Тайдзицюан асоциация България, с над 30-годишен опит в Тай Чи и бойните изкуства.

Майстор Светослав Сомов със специално интервю за Altera.bg:

  • Разкажете как протича едно ваше занятие?
  • Тай Чи, като една от най-мощните и комплексни Цигун системи, и това, в което съм специализиран, обикновен протича по следния начин – загрявка, задължителна медитативна практика, базисни упражнения, класически комплекси. На моменти има работа с партньор. Ние говорим доста за теорията, намесваме философската част на нещата. Тай Чи почива на даоската философия (Даоизъм – една от основните философски системи в Китай, бел. ред.).

 

  • Да поговорим за ефекта от тази практика, който сте наблюдавали през годините, върху физическата и психическата кондиция на Вашите ученици.
  • Мога да дам много примери. Хората стават доста по-спокойни и балансирани. В голяма степен се получава една редукция на стреса. Като цяло упражненията в Тай Чи се състоят основно от бавни и плавни движения. В резултат на това те носят много комплексно натоварване на цялата мускулатура. Тялото заздравява по много балансиран начин и на чисто физическо ниво става много стабилно. За сравнение, при фитнеса човек би заздравил определени мускулни групи. А при Тай Чи, ако практиката се прави както трябва – Ци (енергията на тялото) се активизира и почва да циркулира по всичките 12 чифтни, плюс 8 единични канала в тялото, плюс всичките по-малки спомагателни каналчета и резултат от цялата тази работа е, че вътрешните органи се захранват в много чувствителна степен. Между другото точно това е чист Цигун и в резултат на него се покачва имунната система. Това не означава, че практикуващият не се разболява, а че ако или когато това се случи, тялото се възстановява много по-бързо. Тук ще си позволя да дам пример със себе си – аз не съм бил сериозно болен от 1998 г. Имам предвид с температура над 37.7 градуса. Това не значи, че не може да ми се случи утре, но толкова години не се е случвало и това е абсолютен факт.

 

  • А вашите ученици?
  • Една от моите ученички, навремето като дете е била „отписана“ от близките си, които я нарочили като хронично болна от астма. В резултат на нейната практика обаче тези проблеми се изчистиха на 100%. Друг мой ученик имаше проблеми с глезена заради катастрофа с мотор. Практически стъпалото му се беше изметнало. Нашите ортопеди бяха отписали глезена му. В резултат на практиката му с мен, човекът вече има пълна свобода в движенията на крака си.

 

  • Опишете профила на човека, за когото са подходящи тези източни практики.
  • Те биха донесли най-много полза на хората, които са в активна възраст, които в момента имат изключително забързано ежедневие, нямат време за почивка, работят на няколко места. Това ще им помогне да фокусират енергията в себе си, да успокоят главата, съзнанието си, да станат по-балансирани. Изобщо да могат да поемат с лекота негативни реакции на околните и да реагират с повече разум. Този тип системи са перфектни за цялостно личностно развитие – не само на чисто физическо ниво, но и за духовно израстване.

Вижте и първата част от интервюто – Специален комплекс от Цигун упражнения – лек и превенция срещу коронавирус (част 1)