Блог

Специален комплекс от Цигун – лек и превенция срещу коронавирус

от в Китайска медицина, Водещи, Здравни съвети март 15, 2020

Светослав Сомов е ученик на световнопризнатия Цигун грандмайстор Чън Сяоуан, асоцииран е към фамилия Чън в 20-то поколение от грандмайстора. Основател и ръководител на Световната Чън Сяоуан Тай Чи Асоциация България, с над 30- годишен опит в Тай Чи и бойните изкуства.

Майстор Светослав Сомов със специално интервю за Altera.bg:

 • Майстор Сомов, злободневната тема е коронавирусът. Можете ли да кажете – има ли вариант чрез Цигун да му се противопоставим?
 • Да, предвид настоящата ситуация в света с разпространението на коронавируса, наскоро моят учител гранд майстор Чън Сяоуан създаде един Цигун комплекс, който въздейства много ефективно за подобряване на белодробната циркулация и повишаване функцията на белите дробове. Ефектът от тези упражнения е по-бързо възстановяване на белите дробове при конкретната вирусна атака.

 

 • Разкажете малко повече: какво представлява тази практика?
 • Комплексът се състои от шест движения, изпълнява се определен брой пъти, по строго специфичен начин. Биомеханиката на движенията е създадена така, че да въздейства за използването на пълния капацитет на белите дробове. Активизира циркулацията им, което ги укрепва. От една страна това се използва идеално за превенция, а от друга – ако вирусната атака вече е влязла в организма, подпомагайки дейността на дробовете, спомага тялото да се справи по-бързо.
 • И този комплекс от упражнения е съставен специално заради коронавируса?
 • Да, появи се в рамките на последните два месеца. В момента в Китай ситуацията е доста нагнетена и хората използват всички възможни методи да спрат заразата или да помогнат на вече заразените по всякакъв начин. Моят учител грандмайстор Чън Сяоуан е най-голямото име в Китай в областта на Тайдзицюан. Това е човекът, който задава стандартите на тази практика в Китай и по целия свят. И така той създаде този комплекс с идеята хората да се справят по-лесно с болестта.
 • Можете ли да опишете как изглеждат тези упражнения?
 • Не, такъв тип практика няма как да се опише с думи. Тя се преподава единствено от учител на ученик. Този тип практики не могат да бъдат научени от книга, видео и т.н. За да има реална полза и човек да достигне до по-дълбоки ниво, тези неща се предават от учител на ученик.

 

 • Да се върнем към Вашия личен опит: кога започнахте да изучавате източните практики Тай Чи и Цигун?
 • С източни практики започнах да се занимавам през 1988 г. и в този дълъг период до момента съм преминал през голяма част от тях. Източните практики са нещо изключително полезно за съвременния човек в много отношения, но най-важното, което мога да кажа, е че те са една изключително сериозна система за самоусъвършенстване и личностно развитие. Във всеки един аспект – физически, психически, на духовно ниво, като личност.
 • Каква е връзката между Цигун и духовното?
 • Преди да разкажа историята на Цигун, ще внеса малко повече яснота какво значи терминът. „Ци“ и „гун“ са двата йероглифа, които съставят думата. Йероглифите в китайския са многозначни. В случая „ци“ значи дихание, въздух, виталност, но контекстът, в който се използва, е жизнена енергия. „Гун“ значи изработване на нещо, полагане на усилия за нещо. В този смисъл наименованието Цигун в по-широк превод значи – работа с вътрешната енергия на тялото, с жизнеността. В още по-широк превод – комплекс от упражнения за работа с вътрешната енергия. В Китай са познати много голям брой Цигун методи. Така че Цигун на практика е сборен термин и означава всеки един тип работа за контрол на вътрешната енергия. Тези упражнения са неизменна част от всички традиционни китайски бойни изкуства. Те, сами по себе си, имат насоченост към умения за самозащита в критична ситуация, но цигун упражненията са в неизменна връзка с тях, тъй като те поддържат и заздравяват тялото отвътре. И да отговоря директно на въпроса – започнах да се занимавам с Цигун още в самото начало на моята практика в бойните изкуства – 1988 г.

 

 • Каква част от Вашето всекидневие е работата върху духа, виталността, на фона на останалите физически, бойни упражнения?
 • Всекидневие. Това е част от всяка тренировка. Аз се занимавам с Тайдзицюан – това е т.нар. „вътрешно“ бойно изкуство. То почива основно на методи за контролиране и развитие на „ци“, т.е. енергията на тялото. В този смисъл можем да кажем, че Тайдзицюан е една от най-мощните и най-комплексни Цигун системи, познати до момента. Ако се вярва на статистиката над 200 млн. души по света се опитват да практикуват това изкуство. В англоговорящите държави се затрудняват да произнесат коректното название на китайски език „Тайдзицюан“ и го съкращават на „тай-чи“.
 • Добре, а може ли да се практикува Цигун без Тай Чи?
 • Да, няма никакъв проблем. Разликата е, че Тай Чи носи в себе си и боен аспект. Така освен цялостната подготовка и здравословни ползи, които дава Цигун, Тай Чи добавя едно ниво отгоре и дава подготовка за реакция в критична ситуация, т.е. умения в областта на самозащитата. В този смисъл Цигун би бил подходящ за хора на всякаква възраст, включително и за такива в много напреднала. Упражненията са по-леки, по-опростени. Накратко, ефектът от Тай Чи е комплексен, при Цигун той е върху конкретен аспект от здравето на човек.

Вижте и втората част от интервюто  – Духовното израстване Цигун (част 2)