Блог

Магнитотерапия част 2

от в Биоенерготерапия, Водещи април 24, 2020

Част 2

Магнитотерапията – Как всъщност действа?

 

Магнитотерапията е неинвазивен метод, чрез който се оказва въздействие върху различни части на тялото с помощта на магнити и техните магнитни полета. Основните ефекти, които се постигат от магнитотерапията, са противовъзпалителен, болкоуспокояващ, съдоразширяващ, трофичен (подобрява доставката на хранителни вещества и кислород до тъканите).

Въпреки множеството изследвания, конкретният механизъм, по който магнитите въздействат на човешкия организъм, остава загадка. Нито една от популярните хипотези досега не е намерила своето научно потвърждение, но привържениците на магнитотерапията привеждат едно изследване от средата на 90-те год., публикувано в електронната мрежа NLM (National Library of Medicine – САЩ), което доказва, че електромагнитните вълни действат пряко върху клетъчните функции и електромагнитните полета с високи честоти принуждават клетките на живите организми да трептят с по-висока честота, т.е. много по-бързо от нормалното. При това неестествено вибриране органите и целия организъм загряват. „Биологичното действие на електромагнитните вълни се дължи на поглъщането им от тъканите. При интензитет на полето, надвишаващ 10 000 микроW/кв.см, погълнатата енергия се превръща в топлина, която предизвиква усилване на обменните процеси и води до дистрофични изменения, засягащи основно главния мозък и миокарда. Термичният ефект е по-изразен върху по-слабо кръвоснабдените тъкани и органи, където възможността за охлаждане чрез кръвообръщението е намалена, както и върху кухите органи. Максимално прегряване настъпва в тъканите, лишени от кръвоснабдяване – напр. очната леща, което при значителна експозиция на големи дози, може да доведе напр. до развитие на катаракта“, се казва в проучването, поръчано от голяма мобилна компания с цел да разсее слуховете, че антените й, разполагани в близост до жилищни сгради, причиняват главоболие, депресии и стоят в основата на най-различни неразположения.

Нискочестотното магнитно поле, от друга страна, оказва точно обратният ефект. То разширява капилярите, което увеличава притокът на кръв към засегнатото място и по този начин повече кислород и хранителни вещества достигат до жизненоважните органи. Така кръвта се превръща в преносител на магнитната енергия. Едновременно с това се отделят и отстраняват ненужните, отпадни вещества от засегнатите тъкани и се намалява количеството на реактивните кислородни радикали, които са причина за интоксикацията и чувството за умора. Оксидативният стрес е една от основните причини и ключов механизъм за развитието на изключително голям брой заболявания с разностранна етиология.

Затова магнитотерапията много често се прилага именно при болков синдром с различна етиология като хронично главоболие, болка в мускулите и ставите, болезненост, дължаща се на ревматоиден артрит (и други форми на артрит), при заболявания с възпалителен произход като болести на опорно-двигателния апарат или неврологични увреждания. Магнитотерапията ускорява зарастването на рани (интересно проучване, публикувано в годишния алманах на Британската асоциация по пластична хирургия показва ускорено зарастване на повърхностните рани след средно 2 седмици, докато при контролната група са били необходими 3 седмици), възстановяването след инсулт и други мозъчносъдови увреждания (подобно проучване, проведено в отделението по съдова хирургия на болницата в Бристъл посочва, че тези ефекти най-вероятно се дължат на въздействието на магнитното поле върху предаването на нервните импулси (подобрение на моторните функции), при нарушения на съня, захарен диабет и неговите усложнения (някои интердисциплинарни специалисти са на мнение, че съчетаването на магнитотерапията с акупунктура може да доведе до регулиране на нивата на кръвната захар и облекчаване проявите на диабетна невропатия).

Магнитотерапията често се прилага като допълнително средство към основната терапия при хора, на които другите физиотерапевтични средства са противопоказни, рядко се използва като самостоятелно и единствено лечение. В повечето случаи тя е част от комплексните мерки, предприети при травми, отоци, фрактури, бавно заздравяващи рани или забавено калциране при фрактури; стенокардия, миокарден инфаркт, бронхиална астма; остеоартрит, болестта на Бехтерев, периартрит, тендовагинит; неврози и полиневрити; остър и хроничен гастрит; склеродермия и псориазис; синузити и отити; офталмологични и стоматологични заболявания.

Магнитната терапия се прилага дори и за намаляване на стреса и освобождаване на напрежението, подобряване на съня, за изчистване на токсините от организма. Но магнитотерапията не е подходяща за всеки.  Негативните й индикации са за хора с пейсмейкъри и други подобни уреди, имплантирани в тялото, които могат да се повлияят неблагоприятно от магнитното поле, при смущения в кръвообращението, тъй като съществува риск от кръвоизлив при разширяването на съдовете под влияние на магнитите, както и бременните жени, защото все още не е проучен ефектът на магнитното поле върху плода.

Вижте още в Магнитотерапията – законите на привличането и отблъскването