Блог

Сънят и безсънието според китайската медицина

от в Водещи, Древни китайски практики, Здравни съвети март 15, 2020

Практически съвети за подобряване на безсънието

Почти няма човек, който да не е изпитвал върху себе си последиците от безсънието. Във всекидневието си често се случва да питаме близките си дали са спали добре, особено ако са на ново място или на гости. Сънят е толкова жизненоважна част от живота на човека, че неслучайно в западната медицина са правени множество изследвания върху него през годините, а специалистите в здравната сфера се интересуват от качеството на съня на пациента, когато той дойде при тях с проблем.

В последните години дори умните устройства като смартчасовници и смартгривни предлагат услуга за следене на съня, а някои и анализ на качеството му. Но хилядолетия преди появата на научноизследователски уреди и на умни устройства, специалистите по китайска медицина са разбирали важността на този компонент от човешкия живот и са създали начини за подобряването му.

В основата на добрия сън според китайската медицина е балансът между Ин и Ян, съобразяването на времето за сън с естествените биологични ритми, състоянието на Чи и състоянието на Духа.

Човек трябва да живее съобразно природния ритъм, и разминаването с него води до различни болестни проявления, включително и „лош“ сън /безсъние/. Вътрешният биологичен часовник на човек следва своя ритъм всеки ден и за да е здрав, той трябва да живее съобразно него. Денонощието е разпределено на Ин часове и Ян часове. Когато часовете са Ин, човек спи; когато са Ян, той е буден и активен.

Чи – състоянието на невидимата жизнена сила, която се движи по меридианите в човешкото тяло, също е определяща за доброто качество на съня. Когато Чи е достатъчна и се движи свободно – сънят е добър. През денонощието Чи се движи през различните меридиани в  строго определена последователност и ритъм: 12 часа през Ян меридианите и 12 часа през Ин меридианите. В определен часови отрязък от време /през 2 часа/ Чи е най-силно /активно/ в определен меридиан. Сънят или активността се регулират от движението на Чи и най-вече от Защитното Чи /Wei Qi/ и подхранващото Чи /Ying Qi/. Wei Qi има Ян природа и в денонощието циркулира 50 пъти през меридианите, като 25 от тях през Ян меридианите и 25 от тях през Ин меридианите. От изгрев до залез /Ян/ циркулира на повърхността, а от залез до изгрев влиза навътре в тялото и циркулира през Ин меридианите. Ying Qi има Ин природа и следва меридианите според стандартния биологичен часовник.

Духът /Shen/– с Shen са свързани различни емоции и когато те са вповече, може да бъде нарушен сънят. От друга страна Shen e свързан с Ин/Ян и недостиг на Ин, например, би могъл да доведе до трудно заспиване или до пробуждане и невъзможност за заспиване отново.

За по – детайлна информация за съня и причините за нарушението му – тук.

 

Ако имате проблем със съня; не можете да заспивате; будите се; спите неспокойно или имате кошмари, може да изберете да се обърнете към специалист по Китайска медицина /или Акупункура/, тъй като проблемите, свързани със съня, се решават много успешно от специалистите по ТКМ с игли, билки, съвети за промяна на навици и др. А междувременно може да пробвате и някои от следните предложения за подобряване на съня:

  1. Съобразете заспиването и ставането от сън с Биологическия часовник. Най-добро време за заспиване е между 9,30 и 10,30 часа вечерта. Ставане – в 5,30-6,30 часа сутринта. Заспиването и ставането по едно и също време е признато за полезно и от конвенционалната, и от алтернативната медицина.
  2. Хубаво е да има поне час и половина – два между края на вечерята и заспиването, за да може стомахът да свърши своята работа по преработване на храната преди времето, в което енергията би трябвало да се съсредоточи в пречистването на организма /времето от 11 ч. вечерта до 5 ч. сутринта.
  3. Натопете краката си в топла вода за 20 мин. преди лягане.
  4. Направете някои упражнения с дишане. Например – седнете или легнете по гръб и дишайте с долната част на корема по следния начин – вдишвате през носа, задържате 5 сек. дъха, издишвате през устата. Времето на вдишване и издишване е еднакво. Повторете 10 пъти.
  5. Носете удобни дрехи за спане.
  6. Ако спортувате вечер, е добре това да са леки упражнения от Тай Чи, Йога или Цигун. Иначе силната умора от интензивни упражнения ще попречи на добрия сън.
  7. Поне час преди заспиване преустановете компютърни игри, гледане на всякакви светещи екрани /вкл. и телевизия/, колкото и да е трудно в днешно време това. Може да почетете книга.
  8. Избягвайте стимулиращи храни и напитки вечер /кофеин, алкохол, цигари…./, защото ще подсилят Ян енергията, а нощта е време на Ин енергия/.

Спете през нощта, когато му е времето. Работата нощно време изтощава организма, а спането през деня не може да възстанови енергията. Според биологичния часовник, през нощта /Ин времето/ се изхвърля „лошото“ и се възстановява енергията. Когато не спите, част от Чи се разпределя за поддържане на дейностите, които извършвате, а за възстановяване остава много по – малко от необходимото количество.