Блог

Алтернативните практики срещу коронавирус

от в Индийска медицина, Водещи март 14, 2020

По повод на разрастващата се коронавирус епидемия у нас и по света, потърсихме мнението на д-р Сидхананд Кулкурни, практикуващ у нас аюрведа специалист как можем да се предпазим от COVID-19 с методите на алтернативната медицина.

 

Д-р Кулкурни, макар епидемията от коронавирус в Китай да заглъхва, в Европа тя се разраства. В Индия засега са известни само няколко случая на COVID-19. Има ли някаква тайна как така страна с население от 1,4 милиарда души, и толкова близо до Китай, успява да се опази от коронавируса? В пресата се появи съобщение, че индийското Министерство на здравеопазването е издало брошура за необходимите предохранителни мерки, които трябва да се предприемат за справяне с вируса, в която се призовават всички лекари, занимаващи се с аюрведа, да се включат в борбата, както и всички останали, практикуващи нетрадиционни терапевтични техники като сидха, унани и др. Може ли алтернативните практики да стоят в основата на успеха срещу един толкова агресивен вирус?

CoV е нов щам на коронавирус, голямо семейство вируси, които причиняват заболявания, вариращи от лека настинка до по-тежки форми. Тъй като щамът бе идентифициран за пръв път в Ухан, Китай, беше наречен коронавирус 2019 (COVID-19). Той се предава чрез пряк контакт със заразен човек при кашляне и кихане и чрез докосване до заразени повърхности. Затова най-добрите предпазни мерки в случая са личната хигиена – човек редовно да си мие ръцете с вода и сапун или дезинфектант на алкохолна основа, да избягва местата, където се събират много хора, да не докосва лицето си, тъй като може преди това несъзнателно да е пипнал инфектирана повърхност и т.н.

Алтернативните практики имат своя дял в борбата срещу вируса, защото те са били на фронта срещу подобни епидемии в продължение на 5000 години и имат познанията, които могат да ни опазят от COVID-19. Тъй като все още няма открито лекарство, най-доброто, което всеки един може да направи, е профилактиката. Подсилване на имунитета, така че организмът да не допусне или ако го стори, сам да се справи с болестта. Когато тялото е здраво, то може да преодолее неразположенията. Нашият министър-председател Нарендра Моди знае това много добре, защото той самият практикува аюрведа и йога. Наясно е, че аюрведа и другите алтернативни техники разполагат със средствата, необходими за подсилване на имунитета и затова призова всички, които се занимават с аюрведа сидха, унани и други нетрадиционни техники да се включат в битката срещу COVID-19.

Така че ако човек е здрав, има силна имунна система, храни се правилно, спи достатъчно и не се преуморява, коронавирусът или ще го подмине, или, ако се зарази, симптомите няма да бъдат сериозни. Аюрведа разполага с лекарства, разработени изцяло на билкова и растителна основа, способни да стимулират имунитета, които нямат странични ефекти. Но предлагаме и терапии, които могат да активизират имунната система. Като нася например, която представлява очистваща терапия, извеждаща токсините, натрупани в областта на главата и синусите. С лечебния продукт, който поставяме в носа под формата на капки, се заздравяват дихателните пътища, така че да не страдат от респираторни проблеми.

Още в древните текстове на Чарак и Сушрута се говори за т.нар. сега контактни болести и начините им на разпространение чрез пряко съприкосновение. Сушрута напр. много детайлно обяснява как се предават тези болести – чрез докосване на вече инфектирана повърхност, размяна на дрехи, споделяне на храна. Това много прилича на начина, по който се разпространява днес COVID-19, т.е. още от най-древни времена аюрведа е схващала идеята за наличието на микроорганизми, които са в състояние да навредят на човека, макар че са невидими. Но тук фокусът, за разлика от модерната медицина, не пада върху болестта, а е насочен към човека, защото той е важният. В бъдеще ще се появяват нови и нови болести, срещу които човек няма да има изграден имунитет. Но когато общата му имунна система е силна, тя няма да допусне навлизането на тези вируси в организма или ще се бори срещу тях, така че да си изгради специфичния имунитет. Балансът на трите доши или на енергиите в тялото ни е залог, че скоро няма да се разболеем, а ако все пак това се случи, аюрведа е насреща.

Д-р Сидхананд Кулкурни

Аюрведа специалист