Блог

Д-р Кулкурни – Когато не отделяме време за себе си, организмът ни страда – част 4

от в Индийска медицина, Водещи април 2, 2020
Ексклузивно за Altera.bg

Част четвърта

Д-р Сидхананд Кулкурни е от Гоа, Индия. По образование е M.D Аюрведа лекар и от 2017 година практикува като консултант по здравословно хранене и начин на живот в SAMSARA Ayurveda & Wellness център в София, България.

Откога сте в България? И защо решихте да работите в България?

В България дойдох през септември 2018 г. И, както споменах преди, когато започнах да изучавам аюрведа, се влюбих в нея и реших, че тя трябва да се разпространява, да излезе от границите на родината си, повече хора да се запознаят с нейните възможности.

Докато практикувах в Индия, при нас дойде пациентка от България. Ние успяхме да й помогнем, тя хареса този холистичен подход и подметна защо тази красива наука да не докосне и нейното отечество. Така, когато се завърна, тя откри аюрведичен център в София и ме покани да бъда част от екипа му. А аз реших, че това е много добра възможност да разпространя нашата традиционна медицина в нова държава и така пристигнах в България.

Но за да изпълни успешно мисията си, на човек са му необходими три неща: страст към онова, което върши, умението да предаде знанията си и може би най-важното – да му се предостави шанс да го стори. Аз получих този шанс в България и не съжалявам, защото за жалост тук имам доста работа, ала за щастие помагам на доста хора.

Какво Ви вдъхновява в работата Ви?

 

За да бъдеш добър лекар, първо трябва да си добър човек – и не мисля, че това е принцип, формулиран единствено в аюрведа, макар че там е записан още преди 5000 години. Когато един пациент дойде при теб, той има някакви проблеми, които иска да сподели и това само по себе си те натоварва с голяма отговорност, тъй като той вече е твоя грижа, оставя здравето си в твоите ръце, а здравето често означава живот. Това ми дава възможност да му помогна. И чувствам, че съм тук с някаква цел – да  лекувам хората. И когато видиш благодарността в очите на вече оздравелия пациент – как това да не те вдъхнови!

 

Какво Ви дават заниманията с аюрведа в личностен план?

 

Когато човек живее според принципите на аюрведа, той се чувства по-жизнен, по-енергичен, готов да посрещне превратностите на живота. А ако случайно се разболея, което ми се случва рядко, винаги се обръщам към аюрведа. И понеже спазвам правилата за здравословен начин на живот, болестите обикновено минават леко и се възстановявам бързо. Преди 8-9 години например паднах и започнах да чувствам болки в гърба. Веднага потърсих помощта на аюрведа и започнах да приемам някои билкови медикаменти, като едновременно с това се подложих на няколко аюрведа терапии като матра басти, кати басти и абянга в продължение на 7 дни. След една седмица се възстанових напълно. И днес продължавам да се самомасажирам с билково масло, което ми помага болката да не се завърне. Излекувах се без стероидни инжекции или приема на седативни препарати.

 

Кое според вас е най-важното за здравословния начин на живот? Какъв съвет бихте дали на нашите читатели?

 

Първо бих препоръчал на читателите ви да погледнат дълбоко в себе си и да разберат кое е добро за тях и кое не, кое е полезно, да си дадат време да оценят чувствата си, за да са наясно със себе си; когато човек е в раздор със същността си, нарушава връзката между ума и тялото си, тъй като умът праща грешни и неясни сигнали към тялото. За съжаление всичко около нас става все по-токсично – храната, водата, въздухът, а ние не сме в състояние да ги контролираме и вероятно най-доброто решение в такава ситуация е самите ние да се погрижим за здравето си чрез аюрведа, йога, медитация, за да не допуснем цялото това замърсяване да ни повлияе.

В аюрведа съществуват три фази на лечението – ахара или приемане, без значение дали става дума за физическо приемане (храна) или на психологическо ниво, вихара – т.е. начинът ни на живот, и аушада – билковите лекарства. Вижда се, че първите две се отнасят до пациента, от него зависи как ще живее и какво ще приема и едва 1/3 е в ръцете на доктора. Следователно ние сами трябва да се погрижим за себе си, както на физично, така и на психично ниво, ако искаме да бъдем здрави. И ако следваме принципите на аюрведа, дошите ни ще бъдат добре балансирани, от което следва, че ще бъдем в перфектна кондиция.

Аюрведа не те прави зависим. Осъзнаваш, че изкуството да живееш (и да си здрав) е в твоите ръце, ти сам си отговорен за онова, което правиш, както и за онова, което не правиш, но би следвало да вършиш. Аюрведа ти посочва посоката, в която би трябвало да се движиш, за да активизираш имунитета си и да си в състояние сам да се справяш с болестите, които няма и да те докоснат, ако следваш правилната диета и начин на живот. А правилната диета включва прясна или готвена храна – печена и задушена, но не и пържена, плодове и зеленчуци – сурови или на пара, а правилният начин на живот – повече движение или ако това не е възможно – практикуването на йога или гимнастика. Тя укрепва ума, подобрява връзката с тялото, поради което вече и организмът е по-здрав. А ако все пак изпаднете в депресия или ви нападнат някакви болести, ние ви очакваме, за да се погрижим за вас и да възстановим баланса между тялото и ума.

 

Вижте още първа, втора и трета част от интервюто.