Блог

Д-р Кулкурни – Когато не отделяме време за себе си, организмът ни страда

от в Индийска медицина март 17, 2020

Ексклузивно за Altera.bg

Част първа

Д-р Сидхананд Кулкурни е от Гоа, Индия. По образование е M.D Аюрведа лекар и от 2017 година практикува като консултант по здравословно хранене и начин на живот в SAMSARA Ayurveda & Wellness център в София, България.

С истинска загриженост за нуждаещите се хора и използвайки своята медицинска квалификация и опит, заедно с хуманното си и емоционално приятелско отношение, той предразполага пациентите си да се чувстват комфортно с него и да следват съветите му, в резултат на което постигат много добри резултати. С над 10-годишна успешна кариера, той се е специализирал в лечението на ставни проблеми, кожни заболявания, затлъстяването, но има и редица положителни отзиви от хора с психологически разстройства като депресия и стрес.

В днешно време, от какво се оплакват най-често хората, които идват при вас?

 

Ние се съсредоточаваме повече върху материалните си желания и удоволствия и често забравяме от какво всъщност се нуждаят нашето тяло и ум. Това естествено води до дисбаланс между двете, което от своя страна поражда болестите на модерния свят и произтичащите от начина ни на живот разстройства. В Индия аюрведа е призната наука и третира целия спектър от заболявания – от настинка до изкривявания на гръбначния стълб, от хрема до ракови заболявания. Но сега, когато практикувам в България, където аюрведа не е толкова добре позиционирана, се сблъсквам с различен тип проблеми, които клонят повече към психологическата сфера – като стрес, депресии, кожни проблеми вследствие ментални разстройства и др.

Когато при Вас дойде пациент с определени оплаквания, как решавате кои точно техники да използвате?

Аюрведа разглежда всеки индивид като малка вселена и дори да имаме трима пациенти с едни и същи оплаквания, подхождаме към всеки един индивидуално, защото първопричината може да е различна (и най-често се оказва така), но да се манифестира еднакво. Затова когато консултираме някого, ние се интересуваме от причините, довели до това състояние. И когато установим корена на проблема, му обясняваме факторите, породили дисбаланса и го напътстваме какво да промени в начина си на живот, за да се възстанови и да предотврати повторната му поява, ако е нужно чрез спазването на определена диета, занимания по йога, медитация и т.н.

Как протича един сеанс при вас?

В аюрведа вярваме, че даването на рецепта не е единствената работа на медицинското лице. Когато някой пристъпи прага на центъра или иначе казано „отиде на лекар“, той се оставя в неговите ръце и отговорност на доктора е да го предразположи, така че да се запознае с проблемите му и да го излекува. Изграждането на връзка между пациента и лекаря прави обменът на информация по-лесен – ако пациентът не може да изрази онова, което го тормози, лекарят трябва да му помогне. Затова първата ни грижа е да накараме пациента да се чувства комфортно, за да ни сподели всичко. И още преди да започне консултацията, му обясняваме как ще протече, тъй като в аюрведа тя е малко по-различна от онези, с които сте свикнали тук на запад. Ние се интересуваме както от настоящия проблем, с който пациентът е пристигнал, така и от историята му – други заболявания, съпътстващи такива и т.н. Фамилната обремененост е много съществен фактор и за нас е важно да знаем какви лекарства е вземал той до този момент, защо ги е приемал, за какво и пр. След това го разпитваме за начина му на живот: как протича един негов ден – от ставането сутрин до лягането вечер – с какво се храни, достатъчно ли се движи и т.н. След това извършваме пулсова диагностика и определяме на какво ниво е дисбалансът на дошите. Благодарение на информацията, която получаваме, установяваме коя доша е извън ритъм и в какво се състои проблема. Накрая му обясняваме причините за това и как можем да му помогнем.

В зависимост от това коя доша е засегната и на какво ниво, ние препоръчваме терапии, лекарства, диети, за да може не само да го излекуваме, но и да не позволим вбъдеще този проблем да се появи отново. От аюрведична гледна точка, организмът ни притежава силите сам да възвърне равновесието си, затова едно от първите ни задължения е да вдъхнем кураж на пациента, да му покажем, че той може сам да се справи, че това, с което се е сблъскал, не е най-големият проблем в живота му и може да го превъзмогне. Самовнушението, увереността, че разполагаш с всичко необходимо, за да победиш една болест, понякога дава много по-добри резултати от гълтането на лекарства с мисълта, че си толкова болен, че те едва ли ще ти помогнат. В такива случаи и лекарствата са безсилни. И завършваме с това, че молим пациента да дойде отново след 10 или 15 дни, за да проследим състоянието му.

Като традиционна медицина аюрведа лекува, но може ли да се ползва и за профилактика?

Аюрведа лекува почти всички болести – от леки неразположения до сериозни заболявания, защото преди не е съществувала друга опция – модерната медицина е рожба на XIX в., а болестите са си били същите и пр.н.е. Ако аюрведа не проработи, то причината не е в нея, а в лекаря – той трябва да определи корена на проблема и да предпише правилните лекарства, но понякога не е достатъчно компетентен и решава, че е открил проблем там, където го няма, затова и предписва грешните медикаменти. В аюрведа много ясно е казано, че само диагностицирането на болестта не решава проблема – трябва да се установят причините, поради които тя е възникнала и се е развила. Затова ние не се интересуваме много от названието й, стремим се да разберем факторите, които са я породили – а как ще я наречем, това няма особено значение. Когато знаем симптомите, знаем как да им противодействаме. Затова категорично заявявам, че аюрведа може да се използва и профилактично – да помогне на човек да подсили имунитета си, така че здравето „да се движи отвътре-навън“, да е в състояние да се противопостави на всякакви външни влияния. Защото както се твърди в древните санскритски текстове, целите на аюрведа са две. Първата е да запази здравето на човека. А едва втората е, ако поради някаква причина то бъде нарушено, да се възстанови, т.е. да се възвърне балансът на дошите. Затова аюрведа може да се използва и профилактично, тъй като това е първата й цел.

 

Вижте още втора, трета и четвърта част от интервюто.