Блог

Д-р Кулкурни – Когато не отделяме време за себе си, организмът ни страда – част 2

от в Индийска медицина март 18, 2020
Ексклузивно за Altera.bg

Част втора

Д-р Сидхананд Кулкурни е от Гоа, Индия. По образование е M.D Аюрведа лекар и от 2017 година практикува като консултант по здравословно хранене и начин на живот в SAMSARA Ayurveda & Wellness център в София, България.

В кои случаи аюрведа се оказва по-полезна като алтернативен подход от класическите европейски практики?

Аюрведа е много полезна като реакция на проблеми, породени от начина на живот – обездвижване, затлъстяване, хипертония, стрес, автоимунни заболявания, защото очевидно не живеем в съответствие с принципите на природата, което пък от своя страна води до дисбаланс на дошите. Когато не отделяме достатъчно време за себе си, организмът ни започва да страда и сам ни подсказва какво не му е наред. Ние не сме роботи, не бива да се отнасяме със себе си като с машини. В компилиумите по аюрведа пише: „Грижи се за тялото си, тъй като то е единственото, което може да обитаваш“. Затова трябва да следим какво ни казва, да му обръщаме внимание, да се храним правилно, да спим достатъчно и да работим без да се преуморяваме – когато спазваме тези прости правила,  ние сме щастливи, а организмът ни е здрав. А когато човек е здрав, може да постигне всичко. Затова аюрведа е първият метод на избор, когато се чувстваме уморени, изтощени и отпаднали. В състояние сме да се възстановим само с йога и медитация, дори без хранителни добавки, какво остава за алопатичните лекарства на модерната медицина.

Наблюдава ли се повишен интерес според вас към нетрадиционните практики и в частност аюрведа в България през последните години?

От моята практика в България мога да кажа, че определено се наблюдава завишен интерес към всички алтернативни методи, в това число и към аюрведа не само тук, но и в световен мащаб. Хората са уморени от негативните ефекти на алопатичните медикаменти не само на физическо, но и на психическо ниво и търсят алтернативни решения на своите проблеми, които да са по-природосъобразни. Аюрведа е един от „най-екоориентираните подходи в медицината“, ако мога така да се изразя, при който нито терапиите, нито лекарствата, основани на билкова и растителна основа, имат странични ефекти. Йогата и медитацията са сред най-безопасните практики в света, а те са част от основния арсенал на аюрведа. Затова все повече хора й се доверяват, но нашата задача е да продължим да я популяризираме и да подготвяме нови специалисти в тази насока.

В такъв случай има ли шанс според вас един ден да се стигне до някакво комбиниране между аюрведа и класическата медицина, да работят заедно и да са си от взаимна помощ?

 

Всъщност точно това се случва в Индия. А един ден ще се случи и тук в България. Безсмислено е едната медицина да измества другата, вместо да са си от взаимна помощ – класическата практика определено има успехи, осланяйки се на технологиите, но традиционните похвати са натрупали своите познания в продължение на векове, разумно ли е с лека ръка да ги отхвърляме? Освен това аюрведа не се противопоставя на академичната медицина. В крайна сметка и двете са възникнали, за да решават здравословните проблеми на хората. Аюрведа се е справяла с тази задача в продължение на хилядолетия, затова няма нищо срамно човек да потърси нейната помощ, ако не е намерил помощ другаде. Западната медицина ни разкрива нови възможности като рентгена, кръвните проби и мн. др. Но въпреки това понякога тя няма успех. А благодарение на тези техники, аюрведа има. Затова ние се възползваме от предимствата, които класическата медицина ни осигурява. Но трябва и тя да ни отвърне със същото – да приеме огромното знание, което й предлагаме наготово.

А какво ви насочи лично Вас към алтернативната медицина? Защо избрахте да се реализирате в аюрведа?

При мен историята е много интересна. Първоначално възнамерявах да следвам класическа медицина, тъй като по-големият ми брат е аюрведа лекар. Но не бях приет и тогава той заедно с баща ми предложиха да се насоча към аюрведа. Така започна моят път в тази холистична наука и сега уверено мога да заявя, че това е най-хубавото нещо, което се е случвало в живота ми. Когато започнах да изучавам аюрведа, тя се оказа необятна като океан, в който аз плувах и загребвах знания от него с пълни шепи. Радвам се, че тази сложна материя ми бе преподавана от едни от най-добрите учители в Индия.

В родината си аюрведа е много широко разпространена, всички я използват и особено по-малките деца редовно се лекуват по този стар, изпитан с годините начин. Аз също съм лекуван така, но едва когато проникнах в дебрите й, осъзнах колко дълбока, колко всеобхватна и колко красива е тази наука.

 

Вижте още в първа, трета и четвърта част от интервюто.