Блог

Противовирусни билки от Старата Българска Медицина – СБМ Част 3

от в Водещи, Българско билколечение, Здравни съвети март 20, 2020

Част трета

Светослав Чешмеджиев

Светослав Чешмеджиев е роден в гр. Пловдив; Завършил биология със специализация екология в Пловдивския Университет и занимаващ се с билкарство по старите български системи.

Две рецепти с билки, които могат да помогнат в борбата срещу COVID-19

От огромното количество рецепти (повече от 600), съм подбрал две, които биха били подходящи за сегашната криза с коронавируса. Всеки би могъл леко да променя състава според наличните билки, с които разполага. Описани са варианти на чай (запарка, инфузия) с вода, както и варианти с вино.

ЛЧ-1: Библейски чай (исоп и смокиня)

Смокиновите листа лекуват диабет, като нормализират нивото на инсулина и кръвната захар и имат много приятен аромат. Снижават нивата на лошия холестерол, като въздействат върху триглицеридите. Помагат още при белодробни болести, бронхит, астма; болни бъбреци и отделителна система; ентероколити, колити и дизинтерия; гастрит, язва. Повлияват благоприятно хормоналния баланс, а също и някои кожни болести (включително витилиго, псориазис, оплешивяване, някои видове себорея). Свещенната библейска билка исоп е универсален тоник за хора със сърдечно-съдови заболявания. Прилага се също при заболявания на дихателната система и за детоксикация.

Лайката е универсална билка с антибактериални и противовъзпалителни свойства, която се прилага за огромен брой болести – от кожни възпаления до ставни проблеми, включително проблеми с дихателните пътища и стомаха. Има силни противоалергични свойства. Останалите билки осигуряват мощно лечебно въздействие, като засилват имунната система, осигуряват детоксикация, действат благотворно върху стомашно-чревния тракт, бъбреци, черен дроб, жлъчка, антиканцерогенно и противораково; против различни възпаления, болки и хормонални смущения.

Чаят има уникален аромат и отлични вкусови свойства. Препоръчва се да се употребява под формата на запарка (залива се с вряла вода), която престоява 10-15 мин. в затворен съд преди консумация. Може да се подправи по желание с лимон и мед.

Билкови съставки:

  1. Смокиня (Ficus carica) – лист;
  2. Лечебен исоп (Hyssopus officinalis) – стрък с цветове;
  3. Лайка (Matricaria recutita/chamomilla) – цвят;
  4. Блатна мента (Mentha pulegium) – стрък с цветове;
  5. Маточина (Melissa officinalis) – стрък;
  6. Турта (Tagetes erecta, T. patula) – цвят;
  7. Полски хвощ (Equisetum arvense) – стрък;
  8. Бял бор (Pinus sylvestris) – връхчета;
  9. Сладник (женско биле) (Glycyrrhiza glabra) – корен;
  10. Дива шипка (Rosa canina) – плод;
  11. Перуника (ирис) (Iris germanica) – корен;
  12. Резене (фенел) (Foeniculum vulgare) – семе.

Забележки:

  • Препоръчва се бавно пиене на чая, докато е още топъл, с известно задържане в устата;
  • За да се засили лечебното действие, може да се използва червено вино вместо вода, като билките се накисват предварително за няколко часа при стайна температура (и от време на време се разбърква или разклаща) или се заливат с леко подгрято червено вино (може и леко разредено с вода) без да завира. По принцип екстракцията на билките във виното е по-голяма поради съдържащия се алкохол. Билковата комбинация подобрява аромата и вкуса на виното и същевременно се засилва лечебното въздействие няколко пъти.

Вино и грозде

ЛЧ-4: Чай за душата

Чай с фино въздействие – за повдигане на духа и самочувствието. Притежава сладък аромат и е благоприятен за множество заболявания – на дихателната система, белите дробове, възпалителни процеси, храносмилателна система. Въздейства благоприятно върху психиката на човека при стрес, умствени и емоционални натоварвания.

Има продължителен и уникален послевкус. Употребява се като запарка с гореща вода и престой в затворен съд за 10-15 мин. Оказва благоприятно въздействие преди заспиване и проблеми със съня, но може да се приема по всяко време на денонощието.

  1. Липа сребролистна (Tilia tomentosa) – цвят;
  2. Мурсалски чай (Sideritis scardica) – стрък с цвят;
  3. Черен бъз (Sambucus nigra) – цвят;
  4. Блатен тъжник (Filipendula ulmaria, Spirea ulmaria) – стрък с цвят;
  5. Невен (Calendula officinalis) – цвят;
  6. Турта (тагетес) (Tagetes erecta, T. patula) – цвят;
  7. Комунига лечебна (Melilotus officinalis) – стрък;
  8. Ружа медицинска (бяла, лечебна ружа) (Althaea officinalis) – корен;
  9. Камшик (агримония) (Agrimonia еupatoria) – стрък с цвят;
  10. Еньовче (Galium verum) – стрък с цвят;
  11. Сладник (женско биле) (Glycyrrhiza glabra) – корен;
  12. Бял бор (Pinus sylvestris) – връхчета;
  13. Черен кимион (Nigella sativa) – семе;
  14. Резене (фенел) (Foeniculum vulgare) – семе;
  15. Дива шипка (Rosa canina) – плод.

Забележки:

  • Препоръчва се бавно пиене на чая, докато е още топъл с известно задържане в устата;
  • Чаят може да се използва и с бяло вино, като билките се накисват предварително за няколко часа при стайна температура или се заливат с леко подгрято бяло вино (може и леко разредено с вода) без да завира. По принцип екстракцията на билките във виното е по-голяма поради съдържащия се алкохол. Билковата комбинация подобрява аромата и вкуса на виното и същевременно се засилва лечебното въздействие.

ЛЧ-5: Родопски чай

Супер комбинация от 21 билки, повечето характерни за планината Родопи за универсално лечение и хармонизиране на тялото и ума. Прочиства и детоксикира организма и се справя с простудни заболявания, грип, вирусни инфекции, бронхити, пневмонии и белодробни заболявания, проблеми с храносмилателната система и др.

Приятен и ароматен чай, който се препоръчва като запарка (чрез заливане с вряла вода и престояване 10-15 мин. преди консумация). Може да се приема през целия ден (както сутрин, така и вечер), но най-силното му и лечебно действие е рано сутрин след събуждане.

  1. Мурсалски чай (Sideritis scardica) – стрък с цвят;
  2. Дива мащерка (Thymus sp. diversa, Thymus serpyllum) – стрък с цвят;
  3. Риган (Origanum vulgare) – стрък с цвят;
  4. Жълт кантарион (Hypericum perforatum) – цвят;
  5. Бял бор (Pinus sylvestris) – връхчета;
  6. Еньовче (Galium verum) – стрък с цвят;
  7. Камшик (агримония) (Agrimonia еupatoria) – стрък с цвят;
  8. Сминдух (чимен) (Trigonella foenum-graecum) – семе;
  9. Дива ягода (Fragaria vesca) – лист;
  10. Дива малина (Rubus idaeus) – лист;
  11. Дива къпина (Rubus caesius) – лист;
  12. Чувен (див спанак) (Chenopodium bonus-henricus) – корен;
  13. Магарешки трън, бял трън, млечен трън (Silybum marianum) – цвят;
  14. Лайка (Matricaria recutita/chamomilla) – цвят;
  15. Бял равнец (Achillea millefolium) – цвят;
  16. Жълт равнец (Achillea clypeolata) – цвят;
  17. Сладник (женско биле) (Glycyrrhiza glabra) – корен;
  18. Бял оман (Inula helenium) – корен;
  19. Червена хвойна (Juniperus oxycedrus) – плод;
  20. Синя хвойна (Juniperus communis) – плод;
  21. Дива шипка (Rosa canina) – плод.

Забележки:

  • Препоръчва се бавно пиене на чая, докато е още топъл с известно задържане в устата;

Вместо вода може да се използва и вино (препоръчва се червено, но може и с бяло или розе), като билките се накисват предварително за няколко часа при стайна температура или се заливат с леко подгрято вино (може и леко разредено с вода). По принцип екстракцията на билките във виното е по-голяма поради съдържащия се алкохол. Билковата комбинация подобрява аромата и вкуса на виното и същевременно се засилва лечебното въздействие. „Греяното” вино се препоръчва при напреднали стадии на грип, настинки и други остри инфекциозни заболявания или за бързо възстановяване след тежки боледувания.

Вижте първа и втора част от поредицата на Светослав Чешмеджиев.