Блог

Събиране на билки Част 2

от в Здравни съвети, Българско билколечение, Водещи юни 27, 2020

След като разгледахме събирането на билки от корените, кората, плодовете и стъблата на различните растения, в следващите редове ще се спрем на останалите полезни части на лечебните видове. Едни от тях са листата. Когато говорим за билки от листа на растения, трябва да имаме предвид най-вече конкретния вид растение. Няма точно определен период, който да важи за всички. Общото правило е, че се събират цели, добре развити и зелени листа, които не са болни и нападнати от вредители. Не трябва обаче да се обират всички листа. Обикновено се оставят младите листенца по връхните части на растенията. Преди цъфтежа се събират листа от коприва, маточина, блатно кокиче, мента, момина сълза. По време на цъфтежа – листа от черна и червена боровинка, живовляк, горски слез, смрадлика, лудо биле, черен блян, а след цъфтежа – листа от бреза, глухарче, подбел, лечебна медуница, липа, черен и червен глог. Листата от мечо грозде пък се берат чак през септември – октомври след узряване на плодовете. Правилото да не се обират всички растения важи за всяко събиране на билки. Целта, разбира се, е да останат достатъчно растения, за да се запази и възстанови находището за следващия сезон. За всяко растение е различно, но общото правило е, че не бива да се обира повече от 50% от наличието в едно находище.

Има значение и точно как се събира листната маса от различните растения. Едрите листа като тези на бръшляна, живовляка и смрадликата се берат от розетките, стъблата или клонките, като това става със или без дръжките. Дребните листа на червената и синята боровинка се режат с целите клонки, изсушават се и след това се отделят. С копривата, маточината и ментата се процедира по съвсем различен начин. При тези растения се вземат цели облистени стъбла и след това се отделят листенцата.

Цветове и съцветия се събират през пролетта и лятото, а в зависимост от растението, това става в началото на цъфтежа или при пълното му развитие. Особености има при различните билки. Венчелистчетата на червения божур и на гъстоцветния лопен се откъсват директно от цвета. Едрите цветове на лечебната ружа и горския слез се събират един по един с къси или изцяло без дръжки. Цветните кошнички на глухарчето, паричката и невена се събират една по една на къси дръжки. Съцветията и цветните пъпки на черния бъз, игликата, липата и трънката се откъсват целите. Цветовете от липа се отрязват със специални лозарски ножици с дълги рамена, като се подбират само малки клонки с дебелина до 2 см и дължина до 50-60 см.

При всички растения за всички видове билки важи правилото, че не бива да се кастрят, секат, кършат и чупят по-дебели клони или цели дървета и храсти. Брането на билките трябва да става само в сухо и слънчево време, след като сутрешната роса се вдигне. Събирането по време на дъжд и след него е подходящо само ако билките ще се ползват свежи. В противен случай ,заради влагата, растенията почерняват, възможно е и да мухлясат. Освен това губят външния си вид, цвета и мириса, а също и част от лечебните си свойства. Има значение и мястото, от което се бере. Най-добре е да се избират райони, които са далеч от града, от оживени пътища и индутриални зони, както и от земеделски земи, които в повечето случаи се обработват с пестициди.

Макар и много хора да берат билки любителски и основно за лични нужди, добре е да се знае, че билкосъбирачите и билкозаготвителите са преминали обучения, за да разпознават различните растения, тъй като сред тях има и отровни. Дори и знание, предадено през поколенията на практика е по-сигурно от чисто любителското събиране.

Любопитен факт е, че България е единствената страна в Европа с разписан и действащ закон за лечебните растения. Това е така, защото много от билките се събират от диворастящи растения. Делът на билките от диви растения е по-голям от делът на култивираните, тъй като опитът показва, че дивите имат по-силни лечебни свойства. Пример за това е известният Мурсалски чай, който обаче в момента е забранен за бране дори и за лични нужди, тъй като дивите му находища са застрашени. Затова в момента добив на Мурсалски чай има само от култивирани насаждения.

Вижте още: Събиране на билки (част 1)

Мурсалски чай