Блог

Д-р Кулкурни – Когато не отделяме време за себе си, организмът ни страда – част 3

от в Индийска медицина, Водещи април 1, 2020
Ексклузивно за Altera.bg

Част трета

Д-р Сидхананд Кулкурни е от Гоа, Индия. По образование е M.D Аюрведа лекар и от 2017 година практикува като консултант по здравословно хранене и начин на живот в SAMSARA Ayurveda & Wellness център в София, България.

Кои са най-често срещаните съмнения в алтернативната медицина, и в частност аюрведа, сред хората, които се обръщат към Вас?

Аюрведа все още не е достатъчно популярна извън родината си и от това произлизат опасенията, които в повечето случаи са абсолютно безпочвени. Като например това, че аюрведа работи бавно и лечението се проточва с месеци. Напълно погрешно схващане. Но понякога се случва, защото пациентите първо посещават личния си доктор и ако той не е аюрведа специалист, започва да ги третира с алопатични лекарства. Когато те не дадат резултат, болестта вече може да се е превърнала в хронична. Едва тогава те се обръщат за помощ към алтернативните специалисти, но сега се изисква повече време, за да може аюрведа да подейства; ако бяха потърсили аюрведа експерт още в началото, при първите симптоми, тя би помогнала много по-бързо и то по много по-безопасен, щадящ тялото начин.

Второто невярно схващане относно аюрведа е, че според повечето тя препоръчва придържането само към вегетариански, дори единствено вегански начин на хранене. Това също е погрешно. Защото ако разгърнете страниците на древните аюрведа текстове, ще видите, че там са отбелязани всички продукти, с които човек може да се храни и техните характеристики, включително различните видове месо, млечни продукти и влиянието, което те оказват върху организма.

Третото недоразумение е, че аюрведа препоръчва всичко, което е зелено. Това също е напълно превратно разбиране за принципите на аюрведа, тъй като тя е медицинска наука на 5000 години, доказала се през хилядолетията и дори Световната здравна организация я е признала. Тя има своите методи за диагностициране и лечение.

Четвъртата заблуда е, че аюрведа значи масаж. Това вероятно се дължи на изкривеното й представяне от хора, които искат да я използват, но не са запознати с нея, и единственото, което предлагат под названието аюрведа, са масажи.

 

Сблъсквали ли сте се със случай, който се е оказал нелечим за класическата медицина, но се е повлиял от техниките на аюрведа?

В практиката си имам няколко подобни случая, но искам да се спра върху един – за пациент, който дойде при мен с псориазис. Той се появи с доста напреднал стадий на болестта и вече беше опитал всичко – от кремове за мазане до стероиди. Изпитвал временно облекчение, след което плаките се завръщали, което не ме учуди, защото всички тези лекарства потискат единствено симптомите и след определен период от време те се появяват отново. В резултат на което пациентът беше развил депресия и аюрведа всъщност беше последната му опция.

По време на консултацията, която проведохме, се оказа, че той несъзнателно е следвал погрешна диета и начин на живот, които са му противопоказни. Затова се заех да ги променя. След време той се увери, че аюрведа работи, защото започна да чувства подобрение. Ние продължихме с терапиите, една от които бе детоксикиращата процедура Виречана, както и с оказването на психологическа подкрепа. Така той постепенно натрупа увереност, че проблемът, който има, е лечим, че може да се справи с него. За да затвърдим прогреса, пациентът продължи да спазва предписаната му диета и в продължение на 3 години ежегодно да се подлага на Виречана. Крайният резултат бе, че той изцяло се освободи от псориазиса. Това възвърна самочувствието му, вследствие на което изчезнаха и депресиите му.

Аюрведа може да лекува, понякога дори болести, които за другите видове медицина са нелечими, но пациентът трябва да повярва в аюрведа и в себе си, в нейните методи и в своите сили, за да бъде успешно излекуван.

Вие сте специалист в решаването на проблеми с психологически профил – лекувате депресии и разстройства. Как стои въпросът с едно аюрведа лечение на подобни проблеми?

Аюрведа отдава еднакво значение както на физическото, така и на менталното здраве – едното не може без другото. В същото време днес, за разлика отпреди, много повече хора страдат от психологически разстройства. Вероятно това се дължи на начина на живот, особено в Европа – прекалено много работа, прекалено много стрес, поемането и обработването на прекалено много информация и в същото време прекалено малко сън, прекалено лишена от всички полезни свойства и вещества храна, прекалено малко почивка. Хората са изнервени и депресирани. Затова, когато се занимаваш с нервни разстройства, първото правило, което трябва да спазваш, е да бъдеш добър слушател. Този човек има проблем и има много какво да ти каже, а всеки детайл е от значение, защото може нещо дребно да е отключило психологическия му проблем. Аюрведа вярва, че тялото и духът са свързани и когато едното изпадне в дисбаланс, това веднага се отразява на другото. Менталните проблеми в днешно време се появяват много по-често, защото съвременният свят се е съсредоточил върху материалните си желания и удоволствия и забравяме от какво всъщност се нуждае нашето тяло.

Когато при мен дойде такъв пациент, по време на консултацията аз го слушам много внимателно, за да мога да откроя причината, която е породила разстройството – т.е. да установя корена на проблем, което е от съществено значение, защото той ще ми подскаже правилното лечение. Аюрведа разполага с широк спектър от билки, които оказват изключително благоприятен ефект върху ума – като брахми или шанкапушпи, към които човек не се пристрастява и могат да се употребяват дълго време. Те балансират дошите и подпомагат процеса на възстановяване. Но не бива да забравяме ролята на лекаря, който в случая се изявява и като психолог да повдигне духа на пациента и да го убеди, че той не е виновен за всичко, което се случва около него, че има силите, необходими му да се справи с проблема. Пациентите, които идват при нас често са психически изтощени и се нуждаят от тази вяра в собствените си сили и в отнемането на бремето на вината от плещите им. Всяка вина поражда страх, несигурност, тъга, а подобни чувства се разсейват най-добре от йога и медитация, тъй като те успокояват ума и балансират дошите. Затова смятам, а и от моята практика мога да твърдя, че аюрведа успешно третира най-различни психологически разстройства, особено когато пациентът се обърне към нас още при първите симптоми.

Вижте още първа, втора и четвърта част от интервюто.

Следва продължение.